Balatoni madárles

Gyere és ismerd meg a Balaton madárvilágát! Vedd fel a fülhallgatót és láss hozzá a madarak felderítésének. Válaszd ki, hogy fényképezőgépeddel merre indulsz: a Kis-Balaton vizei fele, vagy az erdők irányába.

A játék során a feladatod, hogy megtaláld az erdőben, nádasok közt bujkáló madarakat, és fényképzőgépeddel fényképet készíts róluk.

Mindig azt a madarat keresd, aminek épp a hangját hallod. A tájékozódásban segít, hogy a madár hangja felerősödik, ahogy a jó megoldás felé közelítesz!
 
A madarak a madár lesből, szabad szemmel gyakran nehezen felismerhetők, de távcsővel, vagy akár a fényképeződ keresőjén keresztül közelebb hozhatod őket. Ha sikerül megtalálnod azt a madarat, aminek a hangját hallod elkészítheted a fotód, ami aztán bekerül az albumodba.
 
Miután összegyűjtötted 5 madár fotóját, fényképeződ keresőjén keresztül, az elkészült albumodat megoszthatod barátaiddal a múzeum honlapján keresztül.

Troglodytes troglodytes

Nagyon kicsi, kurta farkú izgő-mozgó madárka. Görög eredetű tudományos nevének jelentése: „üreglakó”. 

Turdus philomelos

Alkonyatkor és kora hajnalban, egy fa legmagasabb ágán ülve hallatja dallamos énekét az énekes rigó. Latin eredetü fajneve: „philomelos”, szó szerinti fordításban énekszeretőt jelent. 

Erithacus rubecula

Csicsergő, melankólikusnak tűnő éneke a fák koronájából hallatszik. Az éneklő vörösbegyet hang alapján megtalálni nehéz feladat, mert az ének sajátosságai miatt annak helyét pontosan behatárolni szinte lehetetlen. 

 

Accipiter gentilis

Nagy termetű, erős, sokoldalú ragadozó madár. Tudományos neve latin eredetű: „accipere” = „ megmarkol, elkap”, „gentilis” = „nemes, előkelő származású”. 

 

Cuculus canorus

Jellegzetes „kakukkolása” hamar elárulja jelenlétét. Magyar és latin neve is hangutánzó, a fajnév: „canorus” énekest jelent. 

Dryocopus martius

Hangos „prűűű...prűűű...prűűű...” kiáltással repül az erdő fái felett a legnagyobb termetű európai harkály. 

Ciconia nigra

Rejtett életmódú madár. Rokonával, a fehér gólyával ellentétben kerüli az embereket, fészkét az ártéri erdők legkevésbé háborgatott részein építi.

 

Columba oenas

Nyögésszerű búgása, a legmélyebb hangzású madárhangok egyike. Olyan erdőkben fordul elő, ahol fekete harkály is fészkel, hiszen fiókáit ennek elhagyott odúiban neveli.

1. oldal / 4
Hétfő 9.00-18.00
Kedd 9.00-18.00
Szerda 9.00-18.00
Csütörtök 9.00-18.00
Péntek 9.00-18.00
Szombat 9.00-18.00
Vasárnap 9.00-18.00