Zalai művészek kislexikona

Az adattár Zala megyében született, vagy rövidebb-hosszabb időn keresztül itt alkotó képző- és iparművészek adatait tartalmazza. Nem hagyományos művészeti kislexikonról van szó, inkább folyamatosan alakuló, bővülő online adattárról.

Az egyes művészek életrajzát kiegészítjük alkotásaik minél szélesebb (nem kizárólag a gyűjteményünkben őrzött alkotásokra kiterjedő) körének reprodukciójával, és az információk körét a későbbiekben dokumentumokkal, ismertetőkkel, bibliográfiai adalékokkal is bővíteni szándékozunk. Az internetes közreadás egyrészt lehetőséget teremt az anyag folyamatos bővítésére, másrészt, különösen eleinte, számolni kell azzal, hogy a cím lényegesen többet ígér annál, mint amit a valóságban kínál. A kislexikon segítségével szeretnénk minden érdeklődő számára elérhetővé tenni az elmúlt évtizedek során felhalmozott információknak azt a széles szeletét, amelyet a Zala megye művészetének története iránt érdeklődők tájékozódni tudnak. 

Az adattár 1900-tól kezdődően tartalmaz adatokat. A határt azért az előző századforduló évében határoztuk meg, mert a mai értelemben vett, megyénkben már – legalább időlegesen – megtelepülő alkotókhoz kötődő művészet ebben az időben alakult ki. Azt is előre kell bocsátani, hogy Zala megye határai a 20. században többször változtak, területére mindig az adott kor térképe alapján tekintünk, így tarthatjuk zalainak többek között Egry Józsefet vagy Bakoss Tibort. Harmadjára le kell szögeznünk, hogy a művészek sorrendje kizárólag alfabetikus, sem kronológiai, sem stiláris folyamatokat nem tükröz.

2016. május 19., csütörtök 13:53
Tovább a kategóriában: « Online adatbázisok

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen aktuális és elkövetkezendő kiállításainkról és programjainkról!
Please wait
Hétfő -
Kedd -
Szerda 10.00-17.00
Csütörtök 10.00-17.00
Péntek 10.00-17.00
Szombat 10.00-17.00
Vasárnap 10.00-17.00

Hétfőn, kedden zárva