Sikerrel zárult a Kossuth vetélkedő

Az október 18-án „Kossuth és kora” címmel megrendezett általános iskolásoknak szóló vetélkedő nagy sikerrel zárult. Kilenc keszthelyi és egy gyenesdiási csapat mérte össze tudását. A képen a helyezést elért csapatok láthatók.

Az október 18-án  „Kossuth és kora” címmel megrendezett általános iskolásoknak szóló vetélkedő nagy sikerrel zárult.
A vetélkedőt Kossuth Lajos születésének 210. évfordulója alkalmából rendeztük meg, egyúttal az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit is felelevenítettük. Kilenc keszthelyi és egy gyenesdiási csapat mérte össze tudását. A két részből álló vetélkedő már szeptember végén elkezdődött, amikor a csapatok a körlevélben kiküldött feladatokat megoldották. A 48 kérdésből álló teszt Kossuth Lajos életével kapcsolatos kérdéseket boncolgatott, majd a keszthelyi Szent Miklós temetőben található emlékművel és honvédsírokkal kapcsolatos feladatok megoldása tette próbára a gyerekeket.
Október 18-án a Balatoni Múzeum épületében megtartott vetélkedő második, döntő fordulójában kreatív feladatok várták a csapatokat. A múzeumnak a forradalmi eseményekhez és Kossuthhoz kapcsolódó relikviáit, műtárgyait kellett felismerni, majd jött a retorikai verseny. Igazi országmentő szónoklatokat hallhattunk! Különleges élmény volt meghallgatni Kossuth Lajos utolsó beszédét, amelyet az 1890-es években még fonográfra rögzítettek - azt követően pedig a beszéd írott szövegéből hiányzó szavakat keresték meg a gyerekek.

A Kossuth Szövetség helyi és országos vezetőiből, valamint a Balatoni Múzeum történész és múzeumpedagógus munkatársából álló zsűrinek nehéz helyzete volt, mert szépen szerepeltek a csapatok, nem volt könnyű kiválasztani a legjobbakat!

A következő helyezések születtek:
1. helyezést ért el a Csány-Szendrey ÁMK csapata:
Gerencsér Dóra
Lukács Tünde
Bene Borbála
Ők a Kossuth Szövetség könyvjutalmán kívül a keszthelyi Tompos Kft. éttermi vacsorameghívását nyerték.

2. helyezést ért el a Csány-Szendrey ÁMK csapata:
Rábai Bálint
Dublecz Dávid
Gáspár Barbara
Ők a Kossuth Szövetség könyvjutalmán kívül a szigligeti várba nyertek belépőt.

3. helyezést ért el a Csány-Szendrey ÁMK csapata:
Nyíri Fanni
Városi Rebeka
Macher Dávid
Ők a Kossuth Szövetség könyvjutalmán kívül a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága által felajánlott zalaegerszegi falumúzeumi belépőt nyerték.


Gratulálunk a szép teljesítményekért!

A vetélkedő alatt készült képek ide kattintva megtekinthetők.

kedd, 02 július 2013 15:07

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen aktuális és elkövetkezendő kiállításainkról és programjainkról!

signup

Múzeumi bolt