LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2020. július 2.

Lipták Gábor író az „Aranyhíd” után az „Ezüsthíd” kötetben folytatta a Balaton-környék regényes bemutatását.

Néprajzi hagyományokon és valós történeti eseményeken alapuló elbeszéléseket olvashatunk. A szereplők élete mintaként szolgál: minden időben előkerül a tisztesség, becsület és a rosszakarat, kapzsiság közötti választás.

Anna Krisztina  és a tragikus sorsú Kiss Ernő  – Illusztráció az „Ezüsthíd Füreden” című történetből

 

A szerelmespárok megküzdenek szüleikkel, uraikkal, amíg saját útjukra léphetnek.

A gyerekek és a fiatalok az öregektől és a tanítóktól hallják és tanulják meg a meséket, mondákat és a környező világ ismereteit.

„Mi, szegény emberek nagyon keveset tudunk. Ám a világ nagy és érdekes. De hát a magamfajta iskolázatlan ember lánya meg az a sok-sok öreg meg fiatal, akik előttünk éltek, hogyan magyarázhatta volna azt, amit meg nem érthetett. Elképzelt hozzá csudalényeket.”

A címadó különleges természeti jelenség, az esti, éjszakai víztükrön csillogó telehold több mondában felbukkan. De befolyásolják a történeteket a holdvilágos, kísérteties éjszakák és a balatoni viharok is.

Vendel-napi borkóstoló  a somlói Vadász Mihály présházánál – Illusztráció „Az elrabolt menyasszony” című elbeszélésből

 

Megtudhatjátok, milyen volt a régi füredi színház, és milyen távot úszott Wesselényi Miklós a Balatonban.

Rejtettek-e valamit a balatongyöröki part odvas fűzfájába? Ki tartott misét a salföldi kolostor romjai között? Miért veszélyes a finom szepezdi bor és szilvapálinka? Milyen népi gyógymódokat használhat egy fürdőorvos?

Hogyan fogták meg és sütötték a gardát a tihanyi halászok? Lehet-e hallani, ha jajgat a Somló hegyen az elrabolt menyasszony?

Ha szerettek kirándulni, keressétek fel a mondák színhelyeit, köztük a Burnót-patak völgyét Ábrahámhegyen, a tihanyi Barátlakásokat és Kiserdő-tetőt, és a vonyarcvashegyi Szent Mihály-dombot!

Kirándulás Vérkútra – Illusztráció „A vérkúti borbély” című  elbeszélésből

 

Tehettek igazi bátorságpróbát: túrázzatok éjszaka a salföldi kolostorhoz vagy Somló vára alatt!