• 1

A szegedi Móra Ferenc Múzeum Természettudományi Osztályának gyűjteményében az élettelen természetet képviselő ásványok, kőzetek története a XIX. század nyolcvanas éveire nyúlik vissza. Lászy Vilmos színigazgató ajándékával, ekkor alapozta meg a kollekciót, amelynek néhány darabja ma is megtalálható a beleltározott tárgyak között. A közel száz darabos anyag az elmúlt százharminc év alatt tízezresre duzzadt, ajándékozások és különböző céltámogatások segítségével.

Húsz éve pedig elsősorban a mai Magyarország területén lévő lelőhelyek tematikus gyűjtésével is gyarapodik az állomány, amelynek legnagyobb részét így a hazai és erdélyi ásványok teszik ki, de megtalálható a perui Paracas-félszigetről származó gipsz, madagaszkári labradorit vagy a Himalája rutíltűs kvarca is. Tematikailag, néhány kivételtől eltekintve, a gyűjteményünk felöleli a teljes ásványtani rendszer osztályait, csoportjait. Természetesen a szakmai kritériumok mellett fontos szempont a darabok gyűjtésénél a szépség, az esztétikai élmény biztosítása is.

A kiállított ásványok csak egy nagyon szűk keresztmetszetét adják a szegedi Móra Ferenc Múzeum Természettudományi Osztályának gyűjteményének.

Öffnungszeit

Montag:
9:00-17:00
Dienstag:
9:00-17:00
Mittwoch:
9:00-17:00
Donnerstag:
9:00-17:00
Freitag:
9:00-17:00
Samstag:
9:00-17:00
Sonntag:
9:00-17:00

Online Ansichtskarte- und Fotosammlung