LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00

Györgyi Dénes emléktáblája

A bejárattól balra a múzeum legrégebbi emléktáblája, az építési felirat látható.

Györgyi Dénes, a két világháború közötti korszak neves építésze tervezte a Balatoni Múzeumon kívül a debreceni Déri Múzeumot is.

A keszthelyi építkezés 1925-1929-ig tartott, és a már 1898 óta működő Balatoni Múzeum Egyesület tárgyai, gyűjteményei végre saját otthont, „kultúrpalotát” kaptak.

 

A bejárattól jobbra a múzeumtörténet és a Balaton jeles tudós személyiségeinek emléktáblái következnek.

Csák Árpád, Lovassy Sándor és Sági János emléktáblája

A múzeumegyesület alapítói közé tartoznak Lovassy Sándor, Csák Árpád és Sági János.

Ők a 19-20. század fordulójától több évtizedig foglalkoztak a tárgyak gyűjtésével és közzétételével, újságcikkek és könyvek írásával, kiállítások rendezésével.

Lovassy Sándor gazdasági akadémiai tanár, az egyesület elnöke a természetrajzi gyűjtemény őre volt. Csák Árpád újságíró az egyesület titkáraként dolgozott, egyben a régiségtárat és a hadtörténeti gyűjteményt vezette.

Sági János tisztviselő, író 1911-ig létrehozta a néprajzi és tájrajzi gyűjteményeket.

Id. Lóczy Lajos és Csörgei Titusz emléktáblái

A múzeum 1967-1968-ban külön kiállításokkal tisztelgett id. Lóczy Lajos és Csörgei Titusz munkássága előtt, és ekkor avatták fel tábláikat.

Lóczy Lajos geológus (1849-1920) megszervezte a Balaton komplex földtani, meteorológiai, biológiai és néprajzi kutatását, és az eredményekből a tó első tudományos kiadványsorozatát állította össze.

Csörgei Titusz ornitológus (1875-1961) a hazai madárvédelem egyik megalapítója, egyben festőművész, madárillusztrátor volt. Az északi parti Ábrahámhegyen élt nyugdíjas éveiben, ekkor a balatoni állatvilágról tett megfigyeléseket.

Reischl Imre emléktáblája

A Keszthely újkori történetében fontos szerepet játszó Reischl családról 1990-ben rendezett a múzeum kiállítást. Reischl Imre (1869-1938) kapott ez alkalomból táblát.

A sörfőző üzem tulajdonosa 24 éven át volt városbíró, és sokat tett a Balatoni Múzeum felépítéséért is.

Kodály Zoltán emléktáblája

A tábla a város történeti és művészeti hagyományaira egyszerre emlékeztet.

A Helikoni Ünnepségek, ahol művészeti ágakban versenyeznek egymással a dunántúli középiskolás diákok, a város egyik fontos és népszerű kulturális fesztiválja. A múzeum ad helyet a kórusok műsorának.

1965-ben a rendezvény egyik védnöke Kodály Zoltán zeneszerző (1882-1967) volt, és „Mohács” című vegyeskari művének itt tartották meg az ősbemutatóját.

A tábla Kodály Zoltán halálának 30. évfordulójára készült, és ugyanebben az évben, 1997-ben Keszthely saját fennállását, első okleveles említésének 750. évfordulóját is ünnepelte.

Darnay-Dornyai Béla emléktáblája

Darnay-Dornyai Béla tanár, geológus (1887-1965) 1939-ben került vissza Keszthelyre, szülővárosába, ahol a Balatoni Múzeum munkatársa lett, majd 1941-1948 között az igazgatója.

A város és a Balaton-vidék helytörténeti kutatója a hidrológia, barlangászat, botanika, műemlékvédelem és borkultúra témakörökben sok ismeretterjesztő cikkben, útikönyvben tette közzé eredményeit.

A Keszthellyel szomszédos Gyenesdiás állított neki emléktáblát, a község természeti és történeti értékeinek leírásáért, valamint a borkultúra kutatásáért, és kiállítás is látható róla ott.

Saját, XVII. századi szőlőhegyi pincéje ma is várja a látogatókat Gyenesdiáson.