Múzeumok Őszi Fesztiválja 2018

Múzeumunk idén is csatlakozik a Múzeumok Őszi Fesztiváljához, amely idén október 1 - november 11. között kerül megrendezésre.

Programok

2018 ikonok setalj gyalogolj bringazz 04  Keszthely rejtett értékei

Városnéző séta, verseny családoknak (általános- és középiskolás korosztály)

Időpont: 2018.10.06. 09:00-17:00

A sokarcú, számos rejtett értékkel bíró Keszthelyt ez alkalommal játékosan ismerik meg a verseny résztvevői. A múzeum a korábbi években is szervezett hasonló eseményt. Ezúttal azonban a Nemzeti Kulturális Alap által országosan meghirdetett „Sétálj, gyalogolj, bringázz! – Kulturális örökségtúrák” egyik helyszíne lesz a város.

A Balatoni Múzeumban lehet átvenni minden csapatnak a felfedező füzetet 9-től 15 óráig, amelyek részben megadják az irányt, érdekes kérdéseket tesznek fel és némi információt is nyújtanak az útvonalon található objektumokról. Idén van a Kulturális Örökség Európai Éve, ezért figyelmet fordítunk arra, hogy Keszthely kulturális örökségi helyszíneit bekapcsoljuk a barangolásba. 2018 a Családok Éve is, és a programmal célul tűztük ki, hogy a fiatalok minél jobban megismerjék lakóhelyük kulturális értékeit. Általános és középiskolás diákokat, és a családokkal érkező kisebb gyerekeket is szívesen látunk a versenyen.

A Balatoni Múzeumból kiindulva a városközpontba és a Helikon Parkba vezet a gyalogos örökségtúra valamivel több mint 3 km-es útvonala. A város történetének legfontosabb objektumai szinte mind sorra kerülnek: a Fő téri plébániatemplom, a gimnázium első otthona, az egykori városháza, a legrégibb lakóház, az egyetem és a Helikoni Ünnepségek emlékműve. Fontos események, híres személyiségek jelennek meg a leírásokban. A túra hét állomásán kérdésekre válaszolva gyűjthetnek össze ezekről még több információt a résztvevők, a természeti értékek, művészeti alkotások és épületek megfigyelésével.  

 

mesterek es alkotok

 

  Mesterségek napja a Balatoni Múzeumban

Családi program, kézműves foglalkozás

Időpont: 2018. október 20. 14:00-17:00

Egy nap, amikor nem csak egy alkotással, hanem az alkotóval, az alkotás folyamatával, a szakma rejtelmeivel is megismerkednek a programon résztvevők.
A Mesterségek napján a mesterek munka közben mutatják be tudásukat, élményt és tudást adva át az érdeklődőknek. A rendezvény egyik fő célja, hogy a fiatalabb korosztályok ismerjék meg a már-már feledésbe merülő mesterség szépségeit, legyenek ők is alkotók, s később akár mesterek. Az alábbi mesterségek képviselő részvételére lehet számítani: fafaragó; csipkeverő; tojáskarcoló; mézeskalács készítő; kosárfonó; hímző; keramikus; molnár; méhész. 

A rendezvény múzeumi belépőjeggyel látogatható.

muzeumi oszbucsuztato

 

  Őszi kikapcsolódás a Balatoni Múzeummal

Családi program, kézműves foglalkozás

Időpont: 2018. november 2. 14:00-17:00

Az oktatási szünetek, a hétvégék adnak lehetőséget a családok számára a közös programok megvalósítására, arra, hogy a meglazult családi kötelékeket újra erősítsük. Ebben segít a Balatoni Múzeum, amely kiemelten kezeli – nem csak a családok évében – a családoknak szóló programok szervezését.
A szünetelő alkalmakkor alkotóműhelyen munkálkodhat, hozhat létre újat együtt a család apraja, nagyja. Mivel a program az őszi mezőgazdasági betakarító munkák idején valósul meg, ezért a néprajzi gyűjtemény témához kapcsolódó műtárgyairól mesél a néprajzkutató. Megelevenedik a néprajzi gyűjtemény. Az alkotóműhelyben az őszi terméseket felhasználva, mutatjuk meg milyen egyszerűen lehet szépet, értékeset előállítani. 

irodalmi talalkozasok

 

  Költészet Keszthelyen

Kötetlen beszélgetés

Időpont: 2018. november 8. 17:00-18:30

Keszthely város kortárs költője lesz az irodalmi est vendége. Dr. Lángi Péter pedagógus költővel Németh István költő, irodalomtörténész beszélget. A zámolyi születésű Lángi Péter 1966-tól Keszthelyen él, 2006-ig dolgozott pedagógusként, s ma is alkot. 

szakmai programok

 

  Óvodapedagógusok Napja

Időpont: 2018.10.18. 14.30-16.00

Az elmúlt években több alkalommal is szerveztünk óvodapedagógusok számára szakmai programot, amelyet mindig Teréz napjához időzítünk. 2018-ban Antal Judit mentálhigiénés tanácsadó lesz a vendégünk. Mi is lesz előadása témája? Az óvodák feladata sokrétű és felelősségteljes, ami sok terhet ró az óvodapedagógusokra. Munkájuk egyik legnagyobb veszélye a kiégés (testi-lelki megbetegedés). Ennek megelőzése, valamint a siker, egészség és boldogság elérése tudatos hozzáállást kíván. Az előadó abban kíván segíteni, hogy a pedagógusok értékeikhez megerősítést, a megküzdéshez pedig jó gyakorlatokat kapjanak. Az előadás sok gyakorlati példával és jól hasznosítható megoldásokkal, élményszerűen segíti a résztvevőket.

Kérjük, részvételi szándékát jelezze a regisztrációs űrlap kitöltésével!

 

A Balatoni Múzeum fenntartja a programváltoztatás jogát.

Last modified on Tuesday, 13 November 2018 14:39

Shop