„Mindig nyíló virágok” - a Zsolnay-lányok néprajzi gyűjteménye

Zsolnay Teréz és Zsolnay Júlia néprajzi örökségét mutatja be a 2019. június 2-án 14 órakor nyíló kiállítás, mely a pécsi Janus Pannonius Múzeum néprajzi gyűjteményének anyagát tárja az érdeklődők elé.

Zsolnay Teréz - 1870-es években kezdődő - gyűjtéseinek köszönhetően egy mintegy 10.000 darab népi textilből és 150 népi kerámiából álló gyűjtemény alakult ki, mely  a magyar és nemzetiségi népi kultúra egykori tárgyi világát, népművészeti forma- és mintakincsét tárja elénk. Ez az anyag a második világháborút követően 1949. decemberében került Mattyasovszky-Zsolnay Margit kérésére a Pécsi Néprajzi Múzeumba, letétbe - ennek köszönhetően Magyarország második legnagyobb múzeumi népi textilgyűjteménye jött létre. A múzeum úgynevezett “Zsolnay-gyűjteményének” egy részét képezik a kiállításunkon bemutatott főkötők, amelyek kivételességük, archaikus mivoltuk okán nehezen sorolhatók be a hagyományos néprajzi kategóriákba - s talán éppen ezért nem került sor mindezidáig azonosításukra, konzerválásukra, publikálásukra és bemutatásukra sem.

A kiállítás megidézi azt a kulturális és történeti hátteret, amely a Zsolnay nővéreket körülvette, és amely Terézt a népi tárgyak gyűjtésére inspirálta. Bemutatja többek között azt is, mi a jelentősége Zsolnay Teréz és Júlia munkásságának, nagyobb hangsúlyt helyezve Teréz néprajzi gyűjtéseire, a gyűjtött tárgyak másodlagos felhasználására, a mintakincs továbbélésére és a korban egyre népszerűbb népművészeti kiállításokon való szereplésére.  A látogatók megismerhetik a kutatás eddigi eredményeit e különleges tárgycsoport eredetét és használatát illetően, a készítés technikáját, s a viselés módját is.

A kiállítás kurátora: Burján István, etnográfus főmuzeológus, Janus Pannonius Múzeum, Néprajzi Osztály

 

Kiállításmegnyitó

Időpont: 2019. június 2. vasárnap, 14 óra

Helyszín: Balatoni Múzeum, aula

Program:

Köszöntőt mondanak:

Ruzsics Ferenc, Keszthely Város polgármestere,

Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója

A kiállítást megnyitja:

Burján István, etnográfus főmuzeológus, Janus Pannonius Múzeum, Néprajzi Osztály

Közreműködik:

A Bodzavirág Népdalkör, Alsópáhok

 

Last modified on Monday, 26 August 2019 14:10

Shop