Megjelent a XII. Országos Kerámia és Gobelin Biennále felhívása

A 2019. évi kiállításra a gobelin és keramikusművészektől az ismert mondás „Navigare necesse est…” (evezni muszáj) jegyében várják az alkotásokat.

A rómaiak nem számítottak az ókor leghíresebb vérbeli hajós népei közé. Sem hajózástörténeti ismeretekre kiképzett katonáik, sem nagy navigációs ismeretekkel rendelkező hajóskapitányaik nem voltak, de bölcsesség jellemezte őket, tanultak a görögöktől és más ellenségeiktől vettek át, és módosítottak megoldásokat. Harcban egy carvus nevű csapóhidat alkalmaztak, és Karthágó feletti győzelmüknél csakúgy, mint az illyr kalózok megfékezésénél szerepe volt a hajózásnak.

Tisztában voltak a tengeri kereskedelem és szállítás fontosságával, ezért biztatta Pompeius hajósait, amikor viharban gabonát szállítottak Szicíliából Rómába: „navigare necesse est, vivere non est necesse”, azaz „hajózni szükséges, élni nem”. Liburnákat, azaz vitorlákkal ellátott evezős hajókat, triérészeket, azaz három evezősoros hajókat használtak előszeretettel, amelyek erősek, könnyen manőverezhetők voltak. Minden flotta más színűre festette a tornyait, a hajópalánkra pajzsokat festettek. Az ötsoros (vagy több-soros) hajókat egy idő után reprezentációra használták, amelyek közül bíborlobogójáról fel lehetett ismerni a fővezér hajóját.

A XII. Országos Kerámia és Gobelin Biennále 2019. július 13-án, szombaton 16 órakor nyílik a Balatoni Múzeum Dísztermében.

A tárlatra műveket az alábbi időpontban és helyszínen várják beadásra:

2019. július 3-4. 10:00-16:00

A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége székháza - 1061 Budapest Andrássy út. 6. I. emelet

Felhívás letöltése 

Last modified on Monday, 15 July 2019 09:36

Shop