"Az örökéletű farmer" c. kiállítás

A munkástól a miniszterelnökig mindenki hordja. Elnyűhetetlen és folyamatosan megújulni képes, ritkán divat, mégis mindig az "Ő" a farmer, az örökéletű.

Ez a világot megmozgató ruhadarab eredeti nevén (blue jeans), számos könyvsiker témája lett az utóbbi évtizedben. Gondolhatnánk, hogy ezzel a témakört kimerítették, mivel Levi Strauss legendás ruhadarabjának története számos formában (könyv, film) bemutatásra került. A farmer viszont eljutott a világ minden tájékára, minden országban bejárta a maga sajátos útját, és az adott nép kultúrája, politikai, társadalmi környezete egyedi tartalmat kölcsönzött neki. Innentől kezdve a történet már "A farmer Magyarországon" címet viselheti.

A Balatoni Múzeum Magyarország első farmergyűjteményét, pontosabban annak egy részét mutatja be, az ötletgazda pápai Kékfestő Múzeum segítségével.

A Néprajzi Múzeum 5 évvel ezelőtt indította el a MaDok-programot, amelynek keretében "a mát dokumentálják", azaz a jelenkor gyorsan változó tárgyi kultúráját gyűjtik össze, dokumentálják és állítják ki. Ennek keretében valósult meg a pápai Kékfestő Múzeum farmerkiállítása is.

A kiállítás ötletét Pápán maga az indigó, kékre festő növény adta. A farmereket, illetve ahhoz kapcsolódó tárgyakat 2005-ben kezdték el gyűjteni. A még mindig alakulófélben lévő gyűjtemény mostanra több mint 300 darabból áll.

A tárlat 7 tematikai egységből áll. A farmer történetén és a készítés technológiáján kívül bemutatja a hazai farmergyártók régi termékeit, a Mustangot, a Levi's-t, a Thomast, de magát a legendás Trappert is. A kiállításon láthatóak továbbá a '80-as évekből származó feliratos farmerkabátok és tolltartók is, amelyekre egykori tulajdonosaik kedvenc zenekaraik neveit, szimbólumaikat vésték rá.

Ma már lézerrel égetik a mintákat a farmerekre, ezt is bemutatjuk egy, a farmer kikészítésének technológiáját ismertető kisfilmben. Megtekinthetőek korabeli reklámok is, az egyik plakáton például Sütő Enikő reklámozza a farmert.

Forrás: mfm.u-szeged.hu; Museum.hu

Last modified on Sunday, 16 June 2013 19:39

Shop