"Testedzés és életöröm" c. kiállítás

A sport, akár szeretjük, akár nem, akár műveljük, akár nem, szoros kapcsolatban áll társadalmunk egészével. Szinte mindenki ismer egy-egy sportolót vagy csapatot. Nagyon sok család őriz valamiféle emléket, fotót, a gyermek érmét, kupáját, még ha kevéssé esztétikus is, fenn áll a szekrény tetején vagy a vitrinben. Sokan töltenek el izgalommal teli órákat mérkőzéseken, sportpályákon, terepen, földön, vízen, levegőben, ahol a versenyzők a legjobbat próbálják nyújtani a győzelemért.Ha nincs módunk sportolni, akkor is tudjuk, hogy a testedzés, mozgás - akár egy kiadós séta, úszás, torna - valóban összefügg az életörömmel. Agyunk tornáztatása, a szellemi sportok, a játékok pedig lelki kondícióinkat erősítik.

Kiállításunk főként a zalai múzeumokban őrzött tárgyakat, dokumentumokat és fotográfiákat, valamint jeles sportolók, gyűjtők relikviáit vonultatja fel három teremben. A múlt és közelmúlt emléktárgyait egy térben jelenítjük meg, a muzeális gyűjteményt privát tárgyakkal ötvözve.

Tárlatunk legrégibb darabja a reformkort idézi; a Széchenyi István által a magyar lótenyésztés és lóversenyzés felvirágoztatására alapított versenydíj 1830-ból származik: a díszes kard a Teleki család révén került először a megyei levéltárba, majd a Göcseji Múzeumba. A Festeticsek könyvtára őrzi a Gyepkönyveket, melyekbe a lóversenyek eredményeit jelentették meg. Ugyancsak ők vásárolták meg 1827-ben Szilasy János Budán kiadott neveléstani kötetét, melyben a testedzésre, mint a testi és lelki egészség megőrzésének segítőjére tekint.

A Zala Megyei Levéltárban őrzik a nagykanizsai Markbreiter nyomdában készült plakátot: az olimpia nevével fémjelzett, lovas mutatványra hívó cirkuszi hirdetés olyan sportembereket reklámozott, akik akrobataként keresték kenyerüket. 1878-ból származik a nagykanizsai Korcsolya Egyesület jelvénye, a kiegyezés utáni korszak polgári-társasági életet élénkítő, egyesületi sportjának míves emléktárgya. A zalaegerszegi MOVE érem vagy a levente jelvény a két világháború közötti időszakot idézi. Az ideológia és tárgyi kultúra változásait is végigkísérhetjük a következő évtizedekből származó dokumentumoknak és tárgyaknak köszönhetően.

A hétköznapi hősök emlékei mellett világbajnokok, Európa bajnokok, labdarúgók, olimpikonok relikviáit, sporteszközöket, sportruházatokat mutatunk be. Kiállításunk a gazdag múltú, izgalmas jelenség, a sport zalai történetét idézi fel. Mindemellett tiszteletadás a pedagógusok, a sportszakemberek, a sportolók előtt, kiknek eredményei túlmutatnak a megye, sőt az ország határain is.

 

Last modified on Monday, 14 October 2013 23:49

Shop