"A tűz őrzője" c. kiállítás

A kiállítás a hanti-manszijki Természet és Ember Múzeum valamint a novoszibirszki egyetem által az obi ugorok hagyományos területein folytatott néprajzi expedíciók anyagát öleli fel.

Célja, hogy bemutassa a nyugat-szibériai tajgán és az Ob alsó és középső folyása mentén élő, vadászó-halászó obi ugorok tradicionális világnézetét.Az obi ugorok hitvilága animisztikus, vallási elképzeléseik alapja, hogy a világot nagyszámú természetfölötti lény népesíti be, s az embernek több „lelke” van. E tradicionális világnézetet a tudomány által animizmusnak, totemizmusnak, halász-vadász kultusznak nevezett archaikus szemlélet alakítja.

A népesség lelki kultúráját befolyásolta ugyan a keresztény hittan, mely hatott a kultuszra és némely attribútumra, de alapjaiban nem változtatta meg világszemléletüket. Az utóbbi években érezhetően megnőtt az őslakó népek etnikai öntudata, s ezzel összefüggésben az a törekvésük is, hogy megőrizzék sajátságos, különleges kultúrájukat változó világunkban. Ezért a múzeumlátogatók igénylik az ilyen és ehhez hasonló kiállításokat, amelyek a múzeumi tárgyakat modern megközelítésben, érdekes formában tárja a közönség elé.

A tűz őrzője című kiállítás anyagát több kutató különböző időben gyűjtötte egyazon területen, bemutatjuk például a Berjozovói járás Tutlejm falujából származó teljes hiedelemvilághoz kapcsolódó anyagot. Az eredeti kultikus tárgyak mellett a tárlaton láthatók a szertartásokon készült hiteles videó- és fényképfelvételek, ruházat, ékszerek, valamint a család védő szellemeinek – köztük az úgy nevezett Naj imi-nek, a tűz asszonyának – szánt áldozati ajándékok. Az ő feladata őrizni a tüzet, a családi életformát, házat, nemzetséget, az emberiséget...

A koncepció megvalósításában ismert tervezők, néprajzkutatók, pszichológusok, valamint az egyetem formatervező hallgatói vettek részt, akik szeretnék tudásukat Ugorföldön alkalmazni, kamatoztatni.


Last modified on Monday, 14 October 2013 23:49

Shop