"Hideg nyalat és spanyol tekercs" - A fagylalt, parfé és jégkrém története

2011. június 24. - 2011. augusztus 08.

"Talán nincs olyan ember, aki, ha már megkóstolta, ne szeretné a fagylaltot. Sokan ismerjük, szeretjük, de valójában keveset tudunk róla.Pedig már az ókorban kedvelt édesség volt, sok neves személyiség fogyasztotta, ha nem is a mai értelemben ismert formában, ízben" (Dr. Eszterhai Nagy Gabriella: Fejezetek a fagylalt történetéből.)A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum vándorkiállítása ötezer éves időutazásra invitálja látogatóit. Megismerkedhetünk a fagylalt ősével, első fogyasztóival. Utunk az ókori Kínából indul. A hideg édesség a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti országokba. A görögök Hippokratész tanácsára orvosságként fogyasztották. Nagy Sándor élénkítőszer gyanánt kínálta tisztjeinek csaták előtt, és kedvelt csemegéje volt a római császárok pazar lakomáinak. A középkorban pedig a fejedelmi udvarok különlegessége volt.

Végigkísérhetjük a fagylalt újkori diadalútját is, bepillanthatunk készítési módjának fejlődésébe. A magyar fagylaltozás hőskora a reformkorra tehető.

Megtudhatjuk, hogyan vált tömegcikké és mindennapi életünk részévé, megérkezve napjainkba. Ízelítőt kapunk a fagylalt közeli rokonai: a parfé és jégkrém történetéből is. Láthatunk 19. sz. végi cukrászműhelyt, a két világháború közötti időből származó fagylaltos triciklit. A bemutató interaktív részeként berendezünk egy 1960-as évekbeli fagylaltozót is.


(forrás:mkvm.hu, museum.hu)

Last modified on Monday, 14 October 2013 23:45

Shop