Múzeumi tábor a Balatoni Múzeumban

Olyan titkokra derül fény, amiket csak a múzeum dolgozói ismernek. A múzeumi munkával ismerkedhetsz meg kötetlen, játékos formában, kézbe vehető műtárgyak, ruharekonstrukciók, játékok, filmek segítségével.

Légy 5 napig régész, néprajzkutató vagy történész...

augusztus 6-tól 10-ig
augusztus 13-tól 17-ig
augusztus 27-tól 31-ig
10 éves kortól

A múzeumi munkával ismerkednek meg a gyerekek kötetlen, játékos formában. Hogyan lesz egy tárgyból műtárgy, ezt a folyamatot kísérik végig, és megismerkednek a múzeum sokféle gyűjteményével. Olyan ismeretekhez jutnak, amiket csak a múzeumban dolgozók tudnak. Az 5. nap végére akár saját kiállítást is rendezhetnek, és a Balatoni Múzeum tiszteletbeli muzeológusaivá válhatnak! (kis ünnepség, oklevél, stb.)

Ennél a típusú tábornál elsősorban az a cél, hogy a gyerekek – a kiállításon kívül – jobban megismerjék és megszeressék a múzeumokat, azok feladatait, az ott dolgozók munkáját. Ezt pedig az év múzeumán keresztül tehetik meg. Minden nap egy gyűjtemény, egy szakma titkai tárulnak fel és válnak ismertté a gyerekek előtt. A fiatalok a gyűjteményekkel való ismerkedésük során kiválaszthatnak egy számukra érdekes tárgyat, amit az 5. nap délutánján saját kiállításukba helyezhetnek el. A kiállítás megnyitásával egy időben pedig a Balatoni Múzeum tiszteletbeli muzeológusaivá válhatnak!

Napirend:

9-12-ig az ismeretek megszerzése, szórakozva tanulás
12:45- 15-ig a délelőtt szerzett tudás játékos keretek közötti ismétlése elmélyítése (játékok, jelmezek, ruharekonstrukciók, filmek segítségével)

1. nap - Ismerkedés az Év Múzeumával a pincétől a padlásig. Elsősorban nem csak a kiállítással, hanem azzal, ami mögötte van. A múzeum és az épület története, a kiállítás megismerése. Gyűjtés, restaurálás, feldolgozás, bemutatás folyamatainak megismerése.
2. nap - Restaurálás. Ki a restaurátor, mi a feladata, hogyan végzi munkáját, kérdésekre keressük a választ a restaurátor műhelyében.
3. nap - Régészeti gyűjtemény megismerése. Ki a régész, hogyan történik egy feltárás, miért kell feltárni, milyen a keszthelyi régészeti gyűjtemény? Feltárás bemutatása.
4. nap - Néprajzi gyűjtemény megismerése. Mi az etnográfia, ki az etnográfus, miért fontos a néprajzi tárgyak gyűjtése, megőrzése? Milyen a keszthelyi néprajzi gyűjtemény, milyen tárgyakból áll?
5. nap -Természettudomány. Mi a természettudomány, miért szükséges az ilyen jellegű anyag gyűjtése, őrzése és milyen a keszthelyi gyűjtemény?

Részvételi díj: 1500 Ft/fő/nap

Jelentkezés és további információ:

Németh Péter
30/238-56-88
tel.: 00-36-83/312-351
villámposta: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Last modified on Tuesday, 02 July 2013 15:26

Shop