Programok, rendezvények

Kiállítások

 - Állandó kiállítások

  -Időszaki kiállítások

 - Kiállítás-előzetes

Tárlatvezetés

A Balatoni Múzeum muzeológusai a tárlatvezetések alkalmával balatoni legendákról mesélnek, ráirányítják a figyelmet a legfontosabb/érdekesebb tárgyakra, s a kiállításhoz kapcsolódó izgalmas történeteket elevenítenek meg – így az amúgy is sokszínű tárlat általuk egy újabb színnel lesz gazdagabb.

Összművészeti hullámok a Balaton Kultúrpalota kínálatában

A múzeumalapító atyák többről álmodtak a múlt század elején, mint egy klasszikus múzeum. Egy olyan kultúrpalota vágy-képe lebegett előttük, amely a kultúra széles palettáját, a művészeti ágak színes tárházát mutatja be a nagyérdeműnek. Ezen elképzelésre építve, egyre szélesebb merítésből kerülnek be a múzeum kínálatába izgalmas programok, amelyek érdekes konstrukcióban, olykor meglepő és pikáns párosításban, igazi élménycsomagban valósulnak meg. Szemezgetve az összművészeti csokorból: borkóstoló, színházi előadás, gasztronómia, divatbemutató, zenei koncert (jazz, blues, klasszikus).

 

Programok, foglalkozások gyerekeknek:

Család- és gyerekbarát múzeum vagyunk: míg a szülők a kiállításokat tekintik meg, addig a gyerekek sem unatkoznak nálunk. „Játékos Múzeum”-unk kínálatából: játszótér a múzeumudvaron, délelőttönként Múzeumi Nyári Óvoda (Játszóház), valamint az egész Kultúrpalota területén kialakított játszósarkok, érintőképernyős, interaktív játékok és múzeumpedagógiai foglalkozások is várják a kicsiket! 

Az évszakhoz, ünnephez, iskolai szünetekhez kötött családi napjaink és múzeumi gyerektáboraink mindig nagy népszerűségnek örvendenek. A nyári táborok kínálata rendkívül sokszínű: idegen nyelvű, természetismereti, régészeti táborok közül válogathatnak a gyerekek. 

Eseménynaptár

Múzeumpedagógia

Korosztályokra lebontva a kiállításokhoz kapcsolódó, élmény alapú foglalkozások – amelyek egyfelől az iskolai neveléshez illeszkedő, tudományos jellegű, ugyanakkor mégis könnyen befogadható, szabadidős tevékenységként megélt programok a gyermek számára. A Balatoni Múzeum oktatási csoportjában múzeumpedagógus, régész, történész, néprajzos muzeológus munkatársak teszik közvetlenné a tananyagot, így általuk és a speciális eszközök/felszerelés révén megelevenedik mindaz, amiről a gyerekek tanulnak.


A felmérések azt mutatták, hogy a múzeumpedagógiai foglalkozások növelik a tanulási motivációt, valamint e nevelés segítségével a gyermek érdeklődőbb, nyitottabb lesz az új dolgok iránt, fejlődik önkifejezése, s tovább lesz képes koncentrálni.

 Vélemények, tapasztalatok e programról:

„Minden általános iskolai tanulónak a tanulási folyamatába be kellene illeszteni legalább egy egyhetes múzeumpedagógiai programot. A program lényege a személyes tapasztalatszerzés, a megtapasztalás lehetőségének a biztosítása lenne. Tantervben kellene rögzíteni a múzeumi órák, napok számát. Élmény volt a programban részt venni!”
(Pedagógus, Általános Iskola, Darány)

„A kiállítás rendkívül érdekes, színvonalas és sokoldalú volt. A gyerekeknek nagyon tetszett, lekötötte figyelmüket. A feladatok összetettek, inspirálók voltak több területhez, tantárgyhoz is kapcsolódtak. Bővítették a tanulók ismereteit, fejlesztették különböző képességeiket.”
(Pedagógus, Asbóth Sándor Térségi Középiskola, Keszthely) 

 

Last modified on Monday, 05 October 2015 08:46
Login to post comments

audioguide

Opening hours

Monday:
Closed
Tuesday:
9.00 am - 5.00 pm
Wednesday:
9.00 am - 5.00 pm
Thursday:
9.00 am - 5.00 pm
Friday:
9.00 am - 5.00 pm
Saturday:
9.00 am - 5.00 pm
Sunday:
Closed

Approach

tömegközlekedés   Ca. 5 minutes afoot from train and bus station via Mártírok str.

busz   Park for free around the museum 

kerékpár   The bicycle lane of the West-Balaton passes by the building of the Museum.

Visitors with bicycle can use the Museum's bicycle-sheds.

Shop