Jankó János "A Balaton-melléki lakosság néprajza" című kötete legújabb kiadásának bemutatója

Jankó János „A Balaton-melléki lakosság néprajza” című könyve a Balaton környékén végzett néprajzi kutatások alapműve. Az 1902-ben megjelent kötet legújabb kiadásának bemutatójára várjuk az érdeklődőket 2019. november 14-én 17 órakor  a Balatoni Múzeumba. Programunkon a kiadványt Lóczy István (Imedias Kiadó) előadásában ismerhetik meg az érdeklődők, Jankó munkásságának a hazai néprajzkutatásban betöltött jelentőségéről pedig Gyanó Szilvia etnográfustól kaphatnak áttekintést.

Jankó János a Balaton-mellék néprajzának tanulmányozását 1893-ban kezdte a Magyar Földrajzi Társaság Balaton Bizottságának felkérésére. Az 50 – akkor vízjoggal rendelkező – településen összesen 240 napot töltött, majd eredményeit mintegy 430 oldal terjedelemben foglalta össze. A kötet „A Balaton tudományos tanulmányozásának eredményei” című sorozat részeként jelent meg. A szerző eleven és színes képet rajzol a Balaton mentén élő emberek életéről, az élvezetes és sokszor szenvedélyes szöveg a balatoni hagyományok módszeres áttekintése.

Jankó munkájának hatását jelzi, hogy egy 2005-2008 között zajlott OTKA kutatási program az ő nyomán, de a mai kor viszonyaihoz igazítva, hasonló tematika mentén vizsgálta a Balaton szűkebb térségét. A programban részt vett néprajzkutatónk Gyanó Szilvia, aki bővebben beszél majd e kutatások eredményeiről is.

Kötetbemutatónkon Lóczy István az Imedias Kiadó képviseletében ajánlja a művet az érdeklődők figyelmébe. ”Úgy éreztük, hogy mivel ezen hagyományok iránt egyre növekszik az érdeklődés, indokolt a könyv újrakiadása. Eredetileg azonban ezek a monográfiák nem a nagyközönségnek íródtak, így szükségesnek látszott a szöveg rövidítése, ami egyébként terjedelmi szempontból is fontos volt. […] Természetesen minden elhagyott részletért kár, de szerettük volna ezt az értékes anyagot az érdeklődő nagyközönség számára minél könnyebben hozzáférhetővé tenni.” – olvasható az új kiadás ismertetőjében.

A rendezvényen a kötet megvásárolható, s a kötetbemutatót követően múzeumi boltunkban is elérhető. Ára 3.500 Ft.

Szeretettel várjuk!

Last modified on Friday, 15 November 2019 08:29

Opening hours

Monday:
Closed
Tuesday:
9.00 am - 5.00 pm
Wednesday:
9.00 am - 5.00 pm
Thursday:
9.00 am - 5.00 pm
Friday:
9.00 am - 5.00 pm
Saturday:
9.00 am - 5.00 pm
Sunday:
Closed

Approach

tömegközlekedés   Ca. 5 minutes afoot from train and bus station via Mártírok str.

busz   Park for free around the museum 

kerékpár   The bicycle lane of the West-Balaton passes by the building of the Museum.

Visitors with bicycle can use the Museum's bicycle-sheds.

Shop