Szőlészet, borászat egykor és ma

Célkorosztály: középiskolások

Részvételi díj: keresse a múzeumpedagógust!

Időtartam: 5 alkalom

Tantárgyi kapcsolódás: szaktárgyak

1. alkalom:

A Balatoni Múzeum néprajzi gyűjteményének szőlészeti, borászati vonatkozású tárgyainak megismerése. Mit mire használtak, miért használták, napjainkban miért nem használják. Hol vannak hazánkban a különféle szőlőtermesztési régiók, melyikre milyen borok előállítása jellemző? Szőlőtermesztés, borászat a Balaton-felvidéken. Turizmus és bor. Magyar Mezőgazdasági Múzeum Majortörténeti Kiállítóhely szőlészeti, borászati témájú kiállításának megtekintése.

2. alkalom:

Kirándulás a kéthelyi Kristinus Borbirtokra, ahol a legkorszerűbb borászati technológiákkal ismerkednek meg a diákok. A borászat és a turizmus gyakorlati megvalósítása miként valósul meg? Mi az a bor marketing? Milyen ételek illenek egy borkóstolóhoz, azt hogyan lehet megvalósítani? Hogyan néz ki egy 21. századi technológiával dolgozó bortok szőlőültetvénye?

3.alkalom:

A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet badacsonyi telepére látogat a diákság. Miért van szükség az intézetre, hogyan működik, mi a feladata? Betekintés a laboratórium munkájába. Milyen paramétereket vizsgálnak a bórból, ezekre miért van szükség?

4.alkalom:

Kirándulás Balatonkeresztúr térségébe. A zártkerti kis családi birtokok megtekintése.

5. alkalom:

Látogatás a Pannon Egyetem Georgikon Kar Cserszegtomaji Szőlészeti Kísérleti Telepén. A diákok az oktatás oldaláról is megismerik a hazai szőlészet és borászat helyzetét. Milyen, amikor csak kis tételben készül a bor? Milyen a szakszerű termesztés és borkészítés?

More in this category: Titokzatos természet »
Login to post comments

Opening hours

Monday:
Closed
Tuesday:
9.00 am - 5.00 pm
Wednesday:
9.00 am - 5.00 pm
Thursday:
9.00 am - 5.00 pm
Friday:
9.00 am - 5.00 pm
Saturday:
9.00 am - 5.00 pm
Sunday:
Closed

Approach

tömegközlekedés   Ca. 5 minutes afoot from train and bus station via Mártírok str.

busz   Park for free around the museum 

kerékpár   The bicycle lane of the West-Balaton passes by the building of the Museum.

Visitors with bicycle can use the Museum's bicycle-sheds.