LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
Időtartam: 5 alkalom

A kicsik megismerkednek a foglalkozásnak helyet adó Balatoni Múzeum épületével. Elmeséljük történetét, szerepét. Megtudhatják, hogyan alakult ki a Balaton, milyen meséket találtak ki róla az itt élő népek, és mi a valóság.

A foglalkozás sorozat második alkalmával a balatoni halak kerülnek reflektorfénybe. A csaknem 3000 literes akváriumunk kitűnően szemlélteti a halak életmódját, testfelépítését, mozgását, tulajdonságait, bepillantást nyerhetünk tevékenységeikbe, hogyan viselkednek természetes környezetükben.

Megbeszéljük jellegzetességeiket, táplálkozásukat, szaporodásukat. A diorámákban lévő preparátumok pedig bemutatják a Balatonban előforduló jellegzetes, és őshonos halfajainkat.

Tudjuk, hogy az óvodások életkori sajátosságai közé tartozik a nagy mozgásigény, így az előző szellemi megterhelést egy kis játékos mozgással oldjuk fel a foglalkozás végén.

Programsorozatunkat a Balaton környékén élő madarak és emlősök bemutatásával folytatjuk. Nagyméretű diorámáink és számos preparátumunk segítségével megfigyelhetik a madarak tulajdonságait, testfelépítését.

Közvetlen közelről összehasonlíthatják a más-más életmódhoz alkalmazkodott madarakat. Miben hasonlít egymáshoz egy vízi madár és egy réti sas, miben mások? Milyen a testfelépítése a fácánnak, és az apró, erdei bogyókkal táplálkozó süvöltőnek?

Megfigyelhetik a különböző fajok láb- és csőrtípusait. Láthatják, hogy egyazon faj egyedei sem egyformák.  Miért más színű a tojó és a hím tollazata?  Mutatunk különböző fészkekből származó tojásokat is. Megbeszéljük, milyen ellenségei vannak a madaraknak.

Milyen emlősökkel találkozhatunk a berekben, vagy egy erdei séta során? Mik a tulajdonságaik, és mire kell vigyázunk velük kapcsolatban? Szintén ügyességi játékkal zárjuk a foglalkozást.

Néprajzi gyűjteményünk segítségével a farsangi szokásokat szeretnénk bemutatni.

Miként zajlottak a mulatságok egykor, és miről szól manapság ez az időszak? Mi volt a jelentősége, hogy a csendes, meghitt karácsonyi időszakot pajkosan, hangos vidámsággal búcsúztassák?

Eredeti maszkok segítségével megmutatjuk, dédszüleink milyen álarc mögé bújtak, és miért akarták elrejteni vele az arcukat.

Ötödik kulturális óránk a „Márciusi ifjak” nevet kapta.

Célunk, hogy a kicsik megértsék, miért volt szükség az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra. Milyen sorsuk volt az akkor élő kisgyermekeknek, amikor az éhezés és a szegénység mindennapos volt. Eredeti kardot, szablyát is vehetnek a kezükbe.

Hasznos információk

Ajánlott korosztály

Óvodások

Foglalkozás díja

800 Ft / fő / alkalom

Múzeumpedagógiai bérlet

Óvodások részére 4 alkalomra érvényes bérlet ára 1 600 Ft / fő. Bérleteinkről itt is tájékozódhat.

Foglalkozás időtartama

5 alkalom – alkalmanként 45 perc

Keressen minket!

Ha felkeltettük érdeklődését, vagy bármilyen kérdése merülne fel, keresse bizalommal Németh Péter múzeumpedagógust a 83/312-351-es telefonszámon vagy a muzeumpedagogia@balatonimuzeum.hu e-mail címen.