LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2021. március 24.

A Magyarország határain belül a föld felszínén, a földben, a vizek medrében vagy máshol rejlő vagy onnan előkerülő régészeti lelet állami tulajdon, és a törvény erejénél fogva általános védelem alatt áll.

Gyűjtőterületünk az egykori keszthelyi járás és a zalaszentgróti járás déli fele. A Darnay-gyűjtemény révén távolabbi területekről is kerültek tárgyak a múzeumba. A gyűjtemény jelenleg mintegy 294.000 tételből áll.

A Balatoni Múzeum gyűjtőterületének története az újkőkorig (Kr.e. 6000-4500/4400) nyúlik vissza. A rézkor, bronzkor és vaskor régészeti leletanyaga meghatározó jelentőségű a gyűjteményen belül.

Keszthely környékének egyik legjelentősebb lelőhelye a fenékpusztai késő római erőd területe. A csaknem 15 hektárnyi építmény a négyzethez közeli alaprajzú, a nyugati oldala 377, a déli 379, keleti 388, északi 384 méter hosszúságú. A régészeti feltárások, valamint az utóbbi idők geofizikai mérései és légifotók feldolgozása alapján az erődből 27 kőépület ismert. A Múzeum régészeti gyűjteményének jelentős részét a területen több mint 100 éve folyó feltárások leletanyaga alkotja.

A régészeti gyűjtemény kiemelkedő fontosságú csoportja a zalavári Vársziget területéről származó Karoling-, illetve Árpád- kori faragott kőanyag.
Jelentős egységet alkot a Keszthelyi- hegység várainak feltárása, ill. a Keszthely város területén végzett kutatások során előkerült középkori régészeti anyag is.
A jelentős terepi kutatásoknak köszönhetően a Múzeum régészeti gyűjteménye folyamatosan gyarapszik és nyitva áll a kutatók számára.

Amennyiben kutatni szeretne a gyűjteményben, keresse a gyűjtemény felelősét!

Gyűjteményfelelős: Kovács Dalma

A kutatási szabályzat és a kutatási engedély elérhető: itt