LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2020. augusztus 3. AjándékozásBasch ÁrpádKépzőművészet

A festményt egy orosz műgyűjtő adományozta a múzeumnak.

Dmitry Dubitsky évek óta hazánkban él, s fontosnak tartja, hogy felkutassa a magyar képzőművészeti alkotásokat, és azokat elérhetővé tegye a nagyközönség számára.

A „Hazatérés” projekt keretében 4 éve keresi és vásárolja meg az Osztrák-Magyar Monarchia területéről származó alkotók külföldre került műveit.

Nem tudom miért, de olyan érzésem van, hogy ez az én dolgom, hogy ezzel kell foglalkoznom, mert úgy gondolom, hogy jobb lenne, ha sok ember itt, Magyarországon, magyarok és a turisták látnák ezeket a festményeket.”

– fogalmaz a műgyűjtő.

Basch Árpád (1873-1945) művészeti tanulmányait Hollósy Simon müncheni iskolájában kezdte, majd pedig a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult. Itt Karlovszky Bertalan volt a mestere. 1893-1896 között Párizsban képezte magát.

Akvarellfestészettel, grafikával, könyvillusztrálással is foglalkozott, később egészen a festésnek szentelte magát, s arcképeket, történelmi tárgyú festményeket és tájképeket is alkotott.

Háborús képeiért 1917-ben Ferenc József renddel tüntették ki.

A Balatoni Múzeumnak ajándékozott festmény az Egyesült Királyságból került haza. A kép magángyűjteményben volt a Steiner-Milhofer családnál, akik jól ismerték a festőt.

A művet szeptemberben, a hónap műtárgya sorozat keretein belül láthatják a múzeum látogatói.

Ezúton is köszönjük a nagylelkű ajándékot!

A Keszthelyi Televízió riportja az ajándékozásról