LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2023. július 31.

A Balatoni Múzeum létrehozásához és működtetéséhez az egyesületi hátteret választották az alapítók. A Balatoni Múzeum-Egyesület 1897 nyarán alakult meg Keszthelyen, és innen kezdődött a szervezőmunka.

Kitűzött céljai között ekkor és a későbbiekben is szerepel, hogy a Balaton-kultuszt, a tó és környékének megismertetését, népszerűsítését segíti elő.

A múzeum az egyesület első rendes közgyűlésétől, 1898. augusztus 7-től számítja fennállását.

Az eseményről tanúskodik a nyomtatott meghívó, amit a tagok kaptak meg, és a közgyűlés írott, hétoldalas jegyzőkönyve. A jegyzőkönyvet Csák Árpád szolgabíró, az egyesület titkára írta meg. A dokumentumot az aláírások alatt az egyesület 1898-as évszámmal ellátott bélyegző lenyomata hitelesíti. Mindkét darab a történeti dokumentációs gyűjteményhez tartozik.

Ezen a közgyűlésen Lovassy Sándor gazdasági tanintézeti tanár, természettudós elnöklésével megválasztották a tisztségviselőket és az igazgatóválasztmányt.

Csák Árpád külön felszólalt és letétként felajánlotta saját régészeti kutatásainak 15 évnyi anyagát, hogy a múzeumi gyűjteményeket megalapozzák.