LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2020. június 5. PlakátokBékeszerződésTrianon

További plakátokkal és a fotótár darabjaival folytatjuk a megemlékezést.

Schnetzer Ferenc 1919. augusztusi hirdetménye idején már létezik egy másik magyar haderő. A Tanácsköztársaság alatt működő szegedi ellenkormány hadügyminisztere, Horthy Miklós vezeti a Nemzeti Hadsereget.

Horthy Miklós Budapesten, 1919. november 16. 

Diplomáciai jóváhagyással vonul be Budapestre novemberben, a távozó román csapatok helyére.

A hamarosan hivatalba lépő, több politikai irányzatot is képviselő Huszár-kormány pedig megkapja a nemzetközi hivatalos elismerést. Magyar küldöttség utazhat végre a Párizs környéki béketárgyalásokra.

A várható terület- és lakosságvesztés felelősének a polgári demokratikus és kommunista kormányzatokat kiáltják ki. A propaganda megjelenik plakáton is.

Előzményként felidézzük Bíró Mihály híres, 1919. május 1-i grafikáját


(Kép forrása: www.moma.org) 

Erre válaszol a néhány hónappal későbbi plakát.

Készítője, Manno Miltiades hasonlóan kifejező módon mutatja meg, mit talál el a vörös kalapácsos ember. A magyar címert – azaz a magyar államot – zúzza darabokra.

A „Magyarország Területi Épségének Védelmi Ligája” szervezet támogatja a magyar küldöttség tudományos háttéranyagainak összeállítását, majd tüntetéseket kezdeményez az ország képviseletét és álláspontját mellőző konferencia ellen.

Megvédem! 1919/20 

A védelmi liga plakátjai a kialakuló határokon inneni és túli magyarság hangulatát tükrözik.

A historikus stílusú grafikák az alabárdos harcossal és a középcímerrel a reményt, kitartást igyekeznek ébren tartani.

Magyarország nem volt, hanem lesz, 1920 

A kép közepén a kis pajzs a korona nélküli magyar címert mutatja. A hátsó nagy pajzs az ország fennhatósága alá tartozott területek saját címereit tartalmazza.

Jobboldalt Horvátország, alatta Erdély címere, baloldalt Dalmácia, alatta Szlavónia címere látható. A pajzs alsó csücskét Fiume város címere tölti ki.

A magyar küldöttség a békeszerződés aláírása után