LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2021. november 7. KönyvtárSorozatCsaládregény

Folytatjuk a Stádinger családdal kapcsolatos nyomozásunkat. Sorozatunkban a Balatoni Múzeumban található hagyatékot olvassuk össze a digitalizált sajtóval. Harmadik részünkben az egyetlen gyermek Stádinger Ferenc gyerekkorába leshetünk bele.

STÁDINGER FERENC GYEREKKORÁBÓL

1927-ben, miközben már folyt az építkezés, megszületett ifj. Stádinger Ferenc. Legközelebb diákként látjuk, pont ott, ahol az apja is az volt, a Premontrei Gimnáziumban.

1937-ben az első osztályos, tiszta jeles Stádinger Ferenc 20 pengőt és könyvjutalmat kapott. A fiú a következő (1938) és az azutáni évben (1939) is tiszta jeles.

Az iskoláskor emlékei a dobozban.

13. Művészeti alkotások. A gimnáziumok és leánygimnáziumok III-IV. osztályai számára. Tankönyv, 1939. Benne: Stádinger Ferenc gimn. tanuló, illetve egy-két rajz, vélhetően egyik tanáráról, óra közben. Az egyik, a modellt profilból ábrázoló rajzba külön beleírva: “sváb”.

14. Írófüzet. Az egész doboz talán legkülönlegesebb darabja. Hogy mi van a tizenhárom éves fiúk fejében! Címlapján: Stádinger Ferenc III. század, II. szakasz, I. raj. A társaság neve: Viribus Unitis (Egyesült erővel). Megalakulás: 1940. február 18. Tagok: Stádinger Ferenc, Tom Beau Geste; Oroszlán István, Jack Digbuy Geste és Zavilla Norbert, Bill John Geste. Szerencsére az iskolai értesítők készséggel segítenek: mindhárom fiú a főtéri gimnáziumba járt, egyazon osztályba. Annál nagyobb fejtörést okoztak ezek a mozgalmi nevek.

Vajon mit láttak, mit olvastak, mit hallottak együtt ezek a fiúk, ami ekkora hatással volt mindhármukra? Mi lehet ez a “Geste”?

Végül megtaláltam a Beau Geste, magyarul Kék csillagra fordított című 1939-es háborús kalandfilmet Gary Cooper főszereplésével. Három testvér története, hajsza egy értékes gyémántért, a háttér pedig: Afrika, idegenlégió, sivatag, arabok.

De mi is a fiúk társaságának célja? Ezt is világossá teszik: tanulók segélyezése. A tagok havi 10 fillér tagdíjat fizetnek. Jelszó: Omnes pro uno, unus pro omnibus, ez magától értetődő. Köszönés: Salve! És van pecsétjük is! Krumpliból? Radírból? A pecsét nyomatának nem jól sikerült pontjai tollal kiegészítve. Az alakuló gyűlést Tomnál tartották. El Doro Sheriffje, Jack vállalta a naplóvezetést erre a hónapra. A texasi Tom lett a pénztáros, Big Bill pedig az elnöki tárcát fogadta el. De jaj, már az alakuló ülésen megmutatkoznak a logisztikai nehézségek!

“Sajnos hogy texasi Tom nem kapott elég kimenőt, és ezért csak nagyon ritkán jöhetünk össze. A gyűlést egy jó ozsonnával fejeztük be, melyet texasi Tom mamája tálalt elibénk.”

Aláírások, pecsétek, Keszthely, 1940. február 19. délután 5 óra. A Viribus Unitis körüli lelkesedés sajnos hamar alábbhagyott (biztos nem függetleníthető ez texasi Tom kimenőinek csekély mennyiségétől), a következő bejegyzés ugyanis, mely nem kisebb igényt, mint egy új alkotmány megalkotását tűzte ki célul, máris csonka maradt. Az első pont, hogy ti. legyen a társaságnak titkára – és ezt texasi Tom egyúttal vállalja is, még átcsúszik a tagságon, de a következő két pont, a propagandaügyi minisztérium felállítása, illetve a titkári kivételével hetente cserélődő tisztségek nem valósulnak meg, sőt, vélhetően maga az ötletgazda át is húzta őket ugyanazzal a tollal (és lendülettel), amellyel a naplóba írta őket. A naplónak több mint nyolcvan éve nincsen folytatása.

Közben a gimnázium 1940-es értesítőjében ifj. Stádinger Ferenc jegyei közé becsúszik egy kettes (értsd: négyes). Az 1941-es értesítőből megtudjuk, hogy a diákmiséken a 15 fős ifjúsági zeneegylet tagjaként ifj. Stádinger Ferenc az egyik, aki játszik az orgonán. Az 1942-es értesítőben az áll, hogy Berkes Ottó katolikus főigazgató alapítványának 20 pengős jutalmát ifj. Stádinger Ferenc kapta a diákmiséken való orgonajátékért.

15. Statika és szilárdságtan. Képletgyűjtemény. Stádinger Ferenc, II. gimn. Vicces, nyilván későbbi bejegyzés a borító belső oldalán: “Minden jog, a fordítás és megzenésítés joga is fenntartva. Keszthely, 1947, A szerző kiadása”.

16. Ellenőrző könyv, Premontrei Gimnázium, 1944/45. Stádinger Ferenc, VIII. osztály. Csak félig-meddig kitöltve: tanárok nevei igen, de osztályzatok nincsenek. Valószínűleg a háború miatt megszakadt tanév van a háttérben.

17. Négyjegyű logaritmustábla. Tintával: Stádinger Ferenc gmh. Budapest 1945. Bájosan tinis: még gimnazista volt, de már tudta, hogy Pestre megy egyetemre.

Ugyanis közben véget ért a gyermekkor. A következő levél címzettje már nem is a városban tölti a mindennapjait, még ha úgy is tűnik, hogy az egyetemista Stádinger Ferenc (Ferike) gyakran hazajár.

18. 1946. Szerecz Imre apát, plébános (keszthelyi r. k. plébánia) levele ifj. Stádinger Ferenc műegyetemi hallgató úrnak, melyben megköszöni, hogy a december 8-i templomi hangversenyt orgonajátékával előmozdítani szíves volt.

A Balatoni Múzeum fotótárában megtalálható kép árulkodik az új világról. Megtudhatjuk, ki írja alá a tűzoltóparancsnok tűzoltóigazolványát (maga a parancsnok), de ami érdekesebb: a cirill betűs jelzés a fotó fölött. Egy megszálló szovjet katona jelzése az igazolványon.

FOLYTATJUK.