LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2020. június 20. Régészeti parkRégészetFenékpuszta

A „Castrum Virtuale – Időutazás a fenékpusztai római erődben”című kiállítás, valamint a kiállításhoz kapcsolódó pedagógiai program és katalógus az NKA Közgyűjtemények Kollégiumától 1.000.000 Ft támogatásban részesült.

A kiállítás 2019. szeptember 14 – 2020. július 1. között mutatkozott be a Balatoni Múzeumban.

Eredeti terveink szerint a kiállítást 2020. március 1-én bezártuk volna, de látogató kérésre meghosszabbítottuk. A múzeumot a COVID járvány miatt 2020. március 13-án be kellett zárnunk és csak 2020. június 23-án nyította ki ismét az intézmény a kapuit.

Így a kiállítást a tervezettnél hosszabb ideig 2020. március 13-ig, majd 2020. június 23 és július 1. között is látogathatta a nagyközönség.

A kiállítás a Keszthely-Fenékpusztán található közel 150 éve kutatott római erőd múltját és lehetséges jövőjét tárta a látogatók elé.

A lelőhely nemzetközi hírnevét elsősorban nem a késő római emlékeinek köszönheti, hanem annak, hogy itt az avar korig (VII. századig) a helyben maradt provinciális lakosság megőrizte római hagyományait és keresztény hitét, kapcsolataik mindvégig kimutathatók a mediterrán világ felé.

A kiállítás célja annak bemutatása volt, hogy az a Kr. után a IV. században épült római erőd területe es környéké nemcsak egy jól kutatott régészeti lelőhely, hanem – kiváló lehetőséget nyújt egy régészeti park életrehívására is.

A kiállítást 2019. szeptember 14-én 17.00 órakor nyílt meg a Balatoni Múzeumban.

A tárlatot Prof. Dr. Borhy László, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem rektora nyitotta meg. A megjelent hazai és külföldi érdeklődöket Keszthely város polgármestere és több – a Keszthely-fenékpusztai kutatásokhoz kapcsolódó – külföldi kutatóintézet képviselője is köszöntötte.

A kiállítás kurátorai Heinrich-Tamáska Orsolya, Roland Prien, Vasáros Zsolt, a kiállítás menedzsere Havasi Bálint volt.

Szakmai beszámoló letöltése