LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2018. október 16. MúzeumpedagógiaTermészettudományKörnyezetvédelemIdőszaki kiállítás

A természettudományos gyűjteménnyel és állandó kiállítással rendelkező Balatoni Múzeum kiemelten kezeli a múzeumpedagógiai programjában a környezeti nevelési tevékenységet. Ehhez kapcsolódik „A denevérek színes világa” időszaki kiállítás is.

Kurátor: Németh Péter természetvédelmi mérnök MSc

A tárlat megvalósítására és a katalógus kiadására a Nemzeti Kulturális Alap 800 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott.

Hazánk jelentős denevérállománnyal rendelkezik, viszont ezen állatok kevéssé ismertek. Ezt a különleges állatot ismerteti az átlagemberrel, és oszlatja el a denevérekhez fűződő negatív érzéseket, téves eszméket a tárlat.

A kiállítás vázát a 23 db színes tabló adja, amelyek közérthetően, de lényegre törően ismertetik a denevérek származását, testfelépítését, táplálkozásukat, éves ciklusukat.

A tablókat Mészáros József denevérkutató kiváló minőségű fotói illusztrálják.

A kiállítás első termében hazánk gyakori denevér fajait preparátumok segítségével mutatja be a tárlat. A tablók szövegezése úgy került megírásra, hogy az ismereteken túl számos érdekességet is tartalmaz.

A második terem a denevérek egyik lényeges pihenő helyét, a barlangot eleveníti meg. A múzeum munkatársai környezetbarát alapanyagokból egy barlangot alakítottak ki, amely titkos járata a gyerekek kedvelt felfedező helye. A barlang kijárata egy erdő exteriőrbe vezet, ahol megjelennek az emlősök és madarak is az avarban. A barlang bejáratára merőlegesen egy denevérész hálót feszítettek ki, hogy ezzel is bemutassák a denevérkutatók munkáját.

A harmadik teremben elhelyezett interaktív ponton a látogatók lemérhetik a műdenevér méreteit. E terem végében egy padlás került kialakításra jelképezve, hogy egyes denevérfajok kedvelt tartózkodási helye az ember lakta építmények.

A teremben egy digitális ponton egyes denevérfajok átalakított hangját lehet meghallgatni, és bővebb információt szerezni a fajokról és a denevér hangok alapján történő kutatásokról.

A kiállítás negyedik, utolsó terme a denevérekkel kapcsolatos fantáziavilágba repíti a látogatót, koporsóban Drakula „pihen” és különböző vámpír filmek plakátjai adják meg a feketébe öltözött terem hangulatát.

A tárlat angol nyelven is elérhető a Balatoni Múzeum mobil applikációjáról, valamint magyar és angol nyelvű katalógus is készült.

A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozás is készült.

Szakmai beszámoló letöltése

Németh Péter

Németh Péter

megbízott múzeumigazgató - múzeumpedagógus
+36 83 312 351 - Kapcsolat
peter.nemeth@balatonimuzeum.hu