LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2018. december 6. Képzőművészeti gyűjteményHalápy JánosRestaurálás

Halápy János (1893-1960) festőművész alkotásai 1989 óta gazdagítják a Balatoni Múzeum képzőművészeti gyűjteményét. A „Balaton festője” alkotásaiból álló gyűjtemény restaurálása a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 2018 decemberében megtörtént.

Támogatási összeg: 400 000 Forint

Az évtizedek során az üvegezés nélküli festményekre rakódó por és egyéb felszíni szennyeződések, mechanikai sérülések (pl. keretek) miatt szakszerű restaurálásuk sürgetővé vált.

A gyűjteményt Halápy Lili, az alkotó özvegye adományozta a Balatoni Múzeumnak. Szinte minden, az adományozással kapcsolatos hírben kiemelik, hogy az özvegy nagy gonddal válogatta össze a festményeket, arra törekedve, hogy azok hűen érzékeltessék egykori férje festői életútját.

Úgy gondoljuk, ez sikerült is neki: a gyűjteményt áttekintve, Halápy festői korszakai, jellegzetes műfajai (tájkép, csendélet, portré) és témái (Balaton, virágok) mind megmutatkoznak.

Halápy Lili jól választott: „a Balaton múzeumánál” jobb helyre nem is kerülhettek volna Halápy János alkotásai.

A gyűjtemény azóta is izgalmas színfoltja a Balatoni Múzeum arculatának, melynek ugyan fő vonásait a természettudomány, régészet és helytörténet adják, de az intézmény évről évre elkötelezetten otthont ad a legváltozatosabb képző- és iparművészeti kiállításoknak is.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult projektnek köszönhetően a festmények immár hűen tükrözik a művész által használt kolorit egyediségét, a mással össze nem hasonlítható, balatoni fényeket és színeket.

Szakmai beszámoló letöltése