LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2019. augusztus 26. DigitalizálásNéprajzi gyűjteményLátványtár

„A múzeumi és levéltári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései” című pályázat keretében a Balatoni Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozások megtartására is alkalmas, nyilvánosan látogatható néprajzi tanulmánytárat (látványtár) alakít ki.

Pályázat adatai

Kedvezményezett neve: Balatoni Múzeum
Projekt címe: Balatoni Kincsestár
Projekt azonosító száma: EFOP-4.1.9-16-2017-00052
Szerződött támogatás összege: 60.000.000 Ft
Támogatás mértéke (%-ban): 100 %
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2018.03.01 – 2020.02.28.
A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozzta

A 75 m2-es északi belső udvart üvegtetővel fedjük le, az udvar körüli nyílászárók megbontásával egy viszonylag egybefolyó teret kapunk, amelyben a néprajzi raktárból egy-egy látványos tárgysorozatot mutatunk be, és egy közösségi, tanuló- és kutatóteret is kialakítunk.

Az új térbe galériát is beépítünk, úgy, hogy összeköttetésben legyen az emeleti díszteremmel.

A kialakítandó új térben a gépészeti berendezések megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat biztosítanak a műtárgyaknak. A galérián és a földszinten körben elhelyezett beépített és mobil tárlókban népművészeti tárgyakat helyezünk el.

A földszinten 15 főnek elegendő helyet biztosítunk tanuláshoz, kutatáshoz, kézműves tevékenységhez, valamint egyéb múzeumpedagógiai foglakozásokhoz.

Itt kapnak helyet azok az informatikai eszközök, melyek az informális tanulást és a kutatást segítik. A tanulmánytárban a néprajzi gyűjteményben leltározott, fotózott műtárgyakat állítunk ki, ezek közül kivételt képeznek a yonkersi (USA) magyar közösségtől származó tárgyak, melyek folyamatosan kerülnek majd nyilvántartásba.

A vitrinekben rövid tárgyfeliratokat helyezünk el, az érintőképernyős monitorokon pedig művelődéstörténeti háttérszövegeket, valamint a Balatoni Múzeum fotótárából származó fotóanyagot.

A hattérinformációk nagy része az elmúlt évek időszaki kiállításai során összegyűjtött adatokból, összefoglaló szövegekből, képanyagból áll majd.

A kialakítandó tanulmánytár, mint tudástár és élményhelyszín fog megjelenni múzeumunk kínálatában.

A Balaton népművészetével jelenleg más intézmény nem foglalkozik átfogóan. Ennek a feladatnak a Balatoni Múzeum gyűjteménye tud leginkább megfelelni, a néprajzi/népművészeti tanulmánytár így hiánypótló céllal a környék kutatóinak, népművészeinek, kézműveseinek, iskoláinak, óvodásainak kínál lehetőséget a Balaton környéki népművészet tanulmányozására.

A Balaton, különösen pedig Keszthely környékének helyi értékeinek felkutatásához, a helyi identitás ápolásához, valamint a turisztikai célpontok kibővítéséhez és talán a Balaton-kultusz ápolásához is hozzá tudunk járulni a látványos néprajzi tanulmánytár kialakításával.

A projekt önálló honlapja:
https://balatonikincsestar.hu/

Sajtóközlemény az ünnepélyes megnyitóról

Sajtóközlemény

A projekt közbeszerzéséhez kapcsolódó dokumentumok

A 2018.04.12-i közbeszerzés dokumentumai

Árazatlan költségvetések

Tervek: