LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2017. október 3. TárlatvezetésMúzeumok ÉjszakájaIdőszaki kiállítás

A Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kollégiuma a Balatoni Múzeum 204107/00259 azonosító szám alatt nyilvántartásba vett pályázati cél támogatására, azaz „Múzeumok éjszakája Keszthelyen” című pályázatát 150.000 Ft összeggel támogatta.

Keszthelyen 2017. június 24-én a Múzeumok Éjszakája este öt óra és hajnali egy óra között tizennégy non- és forprofit intézményt látogathattak meg az érdeklődők.

Programhelyszínek:

  1. Balatoni Múzeum
  2. Helikon Kastélymúzeum
  3. MMM Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely
  4. Balaton Kongresszusi Központ és Színház
  5. Népviseletes Babamúzeum
  6. Történelmi Panoptikum
  7. Csigaparlament
  8. Játékmúzeum – Tüskevár Panoptikum
  9. Erotikus Panoptikum
  10. Keszthely Pantheon
  11. Nosztalgia és Giccs Múzeum
  12. Rádió és Televízió Múzeum
  13. Múzeum Zoo
  14. Kályhák Háza
  15. Szendrey Júlia Emlékszoba

A rendezvényre 2512 fő felnőtt és 1606 fő gyermek váltott jegyet, valamint 122 fő 6 éven aluli vett részt térítésmentesen.

Így a keszthelyi Múzeumok Éjszakájának látogatószáma 4240 fő volt.

A Múzeumok Éjszakája program keretében a Balatoni Múzeum programjai múzeum állandó kiállításai mellett három időszaki kiállításunk köré szerveződtek.

A múzeum földszinti kiállítótermeiben a „Keszthelyi ősök, elődök és felmenők – 770(0) év története a városban és környékén” című várostörténeti kiállítás, az intézmény aulájában a „Múltbéli Arcok – Történelmi arcrekonstrukciós kiállítás„, míg a díszteremben a „Harminc éves a Helikon kórus” című kiállítás várta a látogatókat.

A legfiatalabbakat arcfestés és lufihajtogatás várta. A fiatalabb generáció kézműves foglalkozások keretében -az időszaki kiállítások tematikájához kapcsolódó- ruha- és ékszerrekonstrukciókat, mézeskalácsokat, családi címereket és okleveleket készített, továbbá régész tanodában sajátíthatta el az archeológia alapjait.

Az idősebbek Targubáné Dr. Rendes Katalin antropológus vezetésével a „Dr. Csont nyomoz” interaktív foglalkozásán, valamint Haász Gabriella történész „A múlt lapjai – Keszthely múltja képeslapokon” című bemutatóján, továbbá Tám László Príma-díjas fotóművész Keszthely múltját is megidéző audiovizuális vetítésén vehettek részt.

A programok sorát a keszthelyi Helikon Kórus és a Keszthelyi Jazz Műhely fellépése színesítette. A fenti programok mellett folyamatos tárlatvezetéseket tartottunk a múzeum állandó és időszaki kiállításaiban.

A múzeum széles programkínálata biztosította, hogy minden korosztály megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot.

A rendezvény keretében összesen 3540 fő 2089 elnőtt és 1451 diák látogatta meg az intézményt. Ebből 422 felnőtt és 133 diákjegyet a Balatoni Múzeumban vásároltak meg a rendezvény résztvevői.

A Múzeumok Éjszakáján a csatlakozott intézmények között karszalaggal óránként ingyenesen igénybe vehető Dottó kisvonat közlekedett.

Szakmai beszámoló letöltése

Havasi Bálint

Havasi Bálint

régész - múzeumigazgató
+36 83 200 454 (9.00-13.00)
balint.havasi@balatonimuzeum.hu