Interaktív Balaton játékok

Foglalkozás ára: 650 Ft/fő/alkalom
Időtartam: ~90 perc/alkalom
Tantárgyi kapcsolódás: történelem, földrajz, biológia, helytörténet, honismeret

1.    Balaton kialakulása

A múzeum állandó kiállítása, animációk, medermetszet segítségre van abban, hogy a diákok megismerjék, és megértsék a Balaton születésének körülményeit.

2.    A Balaton benépesedése

 

A tó környékén folyamatosan éltek emberek, azonban a Balaton életének elmúlt 8000 évéből ismertek régészeti leletek az emberi élet bizonyítására.  A műtárgyak segítenek a történelem őskor szakaszának megismerésében, a modern technika pedig szakember magyarázata mellett megmutatja hol települtek meg őseink a tó környezetében.

Letölthető segédanyag:

  A Balaton benépesülése prezentáció

3.    Változó Balaton

Közép-Európa legnagyobb tava az évezredek és az elmúlt évszázadok során is sokat változott. Ezeket a változásokat követjük nyomon eredeti térképek segítségével, valamint a legújabb idők vízszintváltozásaira is keressük a választ, a Kis-Balaton és a Balaton környezetvédelmi problémáira is kitér a foglalkozás szakember segítségével.

Letölthető segédanyag:

  Változó Balaton prezentáció

4.    A Balaton élővilága

A tó és környezetében nagyon gazdag a flóra és fauna élet. Ennek a sokszínű élővilágnak néhány érdekes és oktatási szempontból is fontos növényeit és állatait mutatjuk be. Az óriás akvárium, a tojás gyűjtemény és a preparátumok teszik élményszerűvé és könnyen érthetővé a téma megértését, és új ismeretek szerzését!

Letölthető segédanyag:

  A Balaton élővilága prezentáció

5.    Várak: Őskor

A Balaton környezete gazdag volt erődített telepekben ezek közül a Várvölgy Nagy láz hegy bronzkori erődített telepét ismerik meg gazdag műtárgyanyag segítségével.

 

6.    Várak: Római kor

Keszthely közelében, Fenékpusztán hatalmas késő római erőd maradványait tárták fel régészek. A gazdag lelet együttes a történelmet tanulóknak is segítséget nyújt az ismereteik könnyebb elsajátításában. A foglalkozást római ruharekonstrukciók színesítik, amelyeket fel is vehetnek a diákok, ismerkedve a rómaiak öltözködési szokásaival.

7.    Fürdőélet

A helytörténet témakörhöz kapcsolható a foglalkozás. A gazdag 19 és 20. század eleji gyűjteményi anyag, valamint ruharekonstrukciók segítenek visszarepülni 100-150 évet, és kissé átélni, hogyan is élhettek, viselkedhettek elődeink, és milyen szokásaik voltak.

8.    Hajózás

Az írásos emlékek tanúsága szerint kb. 150 éve szelik a Balaton hullámait hajók. Szétszedhető hajó makettek, dokumentumok tárják elénk a balatoni hajózás történetét.

Letölthető segédanyagok:

  Hajózás prezentáció

  Hajózás összefoglaló

9.    Szőlő és bor

A Balatont környező hegyeken kiváló minőségű bort adó szőlőültetvények terülnek el. A hon-és népismeret tárgyhoz köthetően az évszázados múltra visszatekintő balatoni borászkodással ismerkednek meg a diákok eredeti tárgyak segítségével.

Letölthető segédanyag:

  Szőlő és bor prezentáció

10.    Halászat

Mióta ember él a Balaton partján foglalkozott halászattal. Ennek a sok évszázados múltra visszatekintő mesterségnek az elmúlt kb. 150 évét, annak tárgyi emlékeit ismerhetik meg a diákok.

Letölthető segédanyag:

  Halászat prezentáció

Kérdőív

Képgaléria

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Kérjen ajánlatot!

Amennyiben kínálatunk felkeltette érdeklődését, keresse fel munkatársunkat!

Németh Péter
múzeumpedagógus

muzeumpedagogia@ balatonimuzeum.hu
Tel: 83/312-351

Aktuális programok

  

Nyitvatartás

Hétfő:
Zárva
Kedd:
9:00-17:00
Szerda:
9:00-17:00
Csütörtök:
9:00-17:00
Péntek:
9:00-17:00
Szombat:
9:00-17:00
Vasárnap:
Zárva

Megközelítés

tömegközlekedés   A vasútállomástól és a buszpályaudvartól a Mártírok útján kb. 5 perc gyalog.

busz   A múzeum körüli utcákban a parkolás ingyenes. 

kerékpár   A múzeumépület mellett halad a Nyugat-Balatont behálózó kerékpárútvonal.

Kerékpárral érkezők számára kerékpár-tárolók vehetők igénybe.

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen aktuális és elkövetkezendő kiállításainkról és programjainkról!

signup