0
2020. június 6 - 2020. augusztus 31. TemetkezésAvarokRégészet6-8. század

A tárlat olyan – eddig páncélszekrény mélyén őrzött – 6-8. századi avar kori leletek mutat be, melyeket még a korszak kutatóinak többsége sem láthatott eredetiben.

Jász-Nagykun-Szolnok megye területéről és közvetlen környezetéből származó leletegyüttesek egy részét még a 19. században fedezték fel a régészek, de láthatunk olyanokat is, amelyeket már a 21. században tártak fel.

A kiállítás több mint 40, fotókkal gazdagon illusztrált tablón mutatja be az avar kor eseményeit. Ehhez járul a kilenc vitrinben kiállított tárgyi anyag.
A kiállítás egyik legkülönlegesebb része az avar kori temetkezési szokásokról mesél.

Itt megtudhatjuk, mi köze Shakespeare „Rómeó és Júlia” című művének az avarokhoz.

Rendkívül érdekes ugyanis, hogy már az avar kori sírokban is megtalálhatók és nyomon követhetők az igaz szerelem „tárgyiasult” formái. Ezt a különleges temetkezési formát, az úgynevezett kettőssír egyik példáját a tárlat látogatói is megtekinthetik.

A tárlatot a Balatoni Múzeum régészeti gyűjteményének az avar korhoz köthető, Zala megye különböző lelőhelyein előkerült leletanyaga egészíti ki.

Kiállításmegnyitó tervezett időpontja: 2020. június 6. 16 óra

Fontos információ a koronavírussal kapcsolatban

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel
a Balatoni Múzeum határozatlan időre bezárja összes kiállítását, látogatókat nem fogad. Bővebb információt itt olvashat.