NE VEDD, VÉDD! - A NAV a veszélyeztetett állatok és növények védelmében

A Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum "A fajok fennmaradásáért, a fenntartható fejlődésért: NE VEDD, VÉDD! - A NAV a veszélyeztetett állatok és növények védelmében" című vándorkiállítása 2019. június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján nyílik meg a Balatoni Múzeumban.

 

A kiállítás célja a védett növények és állatok bemutatása, megismertetése, hogy a látogatók megfelelő tudás birtokában tudjanak hozzájárulni a veszélyeztetett fajok védelméhez.
Egyre több család tölti nyaralását egzotikus országokban, ahonnan olyan ajándéktárgyakkal térnek haza, melyeket veszélyeztetett állat- vagy növényfajokból készítettek. De vajon hányan gondolnak bele az emléktárgy megvásárlásakor abba, hogy azok behozatala szigorúan tilos vagy CITES export-import engedély együttes megléte szükséges? Ezek hiányában pedig természetkárosítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal feljelentést tesz és eljárás indul a tájékozatlan turista ellen.
A fent említett CITES egyezmény 1973-ban jött létre Washingtonban (CITES - Convention of International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről), s hazánk 1985-ban csatlakozott hozzá. Az egyezmény célja, hogy ellenőrzés alá vonja a veszélyeztetett fajok kereskedelmét, ezzel megakadályozva az állat- és növényfajok ezrei a kipusztulás szélére jussanak. Az illegális kereskedelmi forgalomba kerülő állatok és növények a legértékesebb, legkeresettebb csempészáruk a kábítószerek után. A fajok fennmaradásáért, a fenntartható fejlődésért, a tudatos környezetvédelem szellemében felelősségteljesen küzdenek a NAV szakemberei is. A kereskedelem és a vámáru-forgalom ellenőrzésével nagy erőfeszítést tesznek a helyi és a globális csempészet visszaszorítására.
A CITES témaköreit feldolgozó tablók mellett állatpreparátumok, védett állatokból készült tárgyak egészítik ki a látványt. Továbbá bemutatásra kerül a NAV szakembereinek munkája, speciális ismeretük, illetve a sikeres felderítések izgalmas körülményei. Folyamatos vetítés keretében lefoglalásokról láthatnak kisfilmet az érdeklődők.
Az installáció részét képezi egy kortárs fotókiállítás, amelyben a NAV munkatársai színvonalas alkotásaikon keresztül mutatják meg a természet iránti tiszteletüket.

A tárlat megtekinthető 2019. augusztus 25-ig, hétfőtől vasárnapig 9:30 és 16:30 között.

A NAV dolgozói szolgálati igazolványuk felmutatása ellenében ingyen, családtagjaik teljesárú jegy vásárlása esetén 50 % kedvezménnyel tekinthetik meg a Balatoni Múzeum állandó és időszaki kiállításait.  

Szeretettel várjuk!

csütörtök, 04 július 2019 15:05
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Aktuális programok

  

Nyitvatartás

Hétfő:
9:00-17:00
Kedd:
9:00-17:00
Szerda:
9:00-17:00
Csütörtök:
9:00-17:00
Péntek:
9:00-17:00
Szombat:
9:00-17:00
Vasárnap:
9:00-17:00

Megközelítés

tömegközlekedés   A vasútállomástól és a buszpályaudvartól a Mártírok útján kb. 5 perc gyalog.

busz   A múzeum körüli utcákban a parkolás ingyenes. 

kerékpár   A múzeumépület mellett halad a Nyugat-Balatont behálózó kerékpárútvonal.

Kerékpárral érkezők számára kerékpár-tárolók vehetők igénybe.

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen aktuális és elkövetkezendő kiállításainkról és programjainkról!

signup

Múzeumi bolt