Múzeumok Őszi Fesztiválja 2017

Múzeumunk idén is csatlakozik a Múzeumok Őszi Fesztiváljához, amely idén szeptember 25 - november 12. között kerül megrendezésre az ország számos múzeumában.

 A 2006 óta évente megrendezésre kerülő fesztivál idei jelmondata: „Az ajtó nyitva áll”.

  A Balatoni Múzeum programjai

irodalmi cooltura   Sétálj, gyalogolj, birngázz velünk! – Irodalmi (Cool)túra - Keszthely irodalmi emlékhelyei

Időpont: 2017. október 14. 9.00-15.00

Az elmúlt években rendszeresen szervezett a Balatoni Múzeum olyan programokat, amelyek a Balaton fővárosának, Keszthelynek a nevezetességeire és elfeledett értékeire hívták fel a lakosság figyelmét. 2017-ben a játékos felfedező túránkat az irodalmi emlékhelyek jobb megismeréséért szervezzük. A keszthelyi Helikoni Ünnepségek olyan esemény, amely a 19. század hajnalán a hazai irodalmi élet központja volt. Napjaink újkori Helikonja pedig a Dunántúl színvonalas, középiskolásoknak szóló programja. Elsősorban Keszthelyhez kötődő írókat, költőket, hírességeket ismerhet meg a programon résztvevő, és néhány várostörténeti, városképi érdekességre is felhívjuk a figyelmet.

Technikai információk:
A felfedező lapok és térképek felvétele a Balatoni Múzeum épületében október 14-én 9-15 óráig, a kitöltött lapok leadása október 14-én 17.00 óráig lehetséges.
A legjobban teljesítők a Helikon Kastélymúzeum, a Természet Háza és a Balatoni Múzeum felajánlott ajándékait kapják. 

biciklitura k


ovodapedagogusok    Óvodapedagógusok napja - Humor a pedagógiában

időpont:2017. október 18. szerda 14-15.30
A programon a részvétel ingyenes!

A Balatoni Múzeum hagyományosan minden évben megrendezi az Óvodapedagógusok napját. A kisgyermeknevelés felelősségteljes kihívás a szülőnek és a gyermekkel foglalkozó pedagógusoknak, így a múzeumpedagógusnak is. Jelenleg a múzeumpedagógiai foglalkozások többségét a 8 év alatti gyerekek veszik igénybe. Ebben a korban olyan szellemi, lelki impulzusokat kap a gyermek, amelyek meghatározóak egész életére. Ezt a Balatoni Múzeum a múzeumpedagógiai munkájában is szem előtt tartja. Ezért hívott meg a témában kiemelkedő szekértelemmel rendelkező előadót, hogy a múzeumi szakemberek és az óvodapedagógusok is minél nagyobb szakmai tudással felvértezve foglalkozzanak a gyerekekkel. Vendég: dr. Varga László dékán, egyetemi docens. 

ovopedagogus k

mesterek    Mesterek és alkotók - Mesterségek napja

Időpont: 2017. október 28. 14.00-17.00
Múzeumi belépőjeggyel látogatható.

 

2017-ben harmadik alkalommal rendezzük meg a Mesterségek napját. A programmal célunk, hogy minél több hagyományos mesterség képviselői mutassák be ne csak a kész terméküket, hanem a munka folyamatát is. Teremtsünk lehetőséget, hogy az érdeklődő bekapcsolódhasson a termékelőállítás menetébe. Itt az alkotás folyamatában találkozik a mester és az alkotni vágyó, aki talán egyszer mester lesz. Tervünk, hogy 2017-ben az alábbi mesterségek kipróbálhatóak legyenek: fafaragó; csipkeverő; tojáskarcoló; mézeskalács készítő; kovács; hímző; gyöngyfűző; keramikus; molnár; házi tésztakészítő; méhész.

A múzeum fontosnak tartja ezúton is a hagyományok és a múlt értékeinek ápolását, feltárását, és tovább adását a jövő nemzedékeinek. 

 

mestersegek k

muz szunetelo   Múzeumi szünetelő - Őszi kikapcsolódás

Időpont: 2017.november 2-3. 13.30-17.00

Az őszi szünet napjain a Balatoni Múzeum olyan programokat kínál, amelyeken elsősorban az őszi termések feldolgozása jelenik meg témaként. A sokféle termésből különféle színes díszek készítésére nyílik lehetőség. A termények betakarításához, az ősz végéhez, a tél közeledtéhez köthető népi szokásokról, hiedelmekről tart előadást a múzeum néprajzkutatója, és mutat az őszi munkákhoz köthető tárgyakat is. 

szunetelo k

 utazo muzeum   Utazó múzeum - A múzeum házhoz megy

Előzetes egyeztetés alapján

A programot évről évre megvalósítjuk, de kérésre akár többször is házhoz megy a Balatoni Múzeum. Amikor 2013-ban először települtünk ki egy foglalkozással egy óvodai csoportszobába, óriási sikert aratott a program. Azóta amint lehetőség nyílik rá, megy a múzeum. A legkedveltebb a '48-as fegyvergyűjteményünk bemutatását célzó program, amellyel számtalanszor ment házhoz a múzeum, de még mindig nem voltunk Keszthelyi Járás minden iskolájában. Célunk, hogy a tárgyakon keresztül közelebb vigyük a múzeumot azokhoz, akik nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak eljutni a múzeumba.

A Balatoni Múzeum fenntartja a programváltoztatás jogát.

szerda, 08 november 2017 11:32

Aktuális programok

  

Nyitvatartás

Hétfő:
Zárva
Kedd:
9:00-17:00
Szerda:
9:00-17:00
Csütörtök:
9:00-17:00
Péntek:
9:00-17:00
Szombat:
9:00-17:00
Vasárnap:
Zárva

Megközelítés

tömegközlekedés   A vasútállomástól és a buszpályaudvartól a Mártírok útján kb. 5 perc gyalog.

busz   A múzeum körüli utcákban a parkolás ingyenes. 

kerékpár   A múzeumépület mellett halad a Nyugat-Balatont behálózó kerékpárútvonal.

Kerékpárral érkezők számára kerékpár-tárolók vehetők igénybe.

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen aktuális és elkövetkezendő kiállításainkról és programjainkról!
Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat a hírlevelek alján található linkre kattintva, vagy leiratkozási szándékát jelezheti az info@balatonimuzeum.hu emailcímre is. Adatkezelési szabályzatunkat honlapunkon találja. A feliratkozás gombra kattintva a fentieket tudomásul veszi és elfogadja.
Please wait

Múzeumi bolt