Nőies tartalomhoz nőies formát - avagy a nők nőiességre nevelésének útjai

Sikk, elegancia, kifinomultság – a régi korok romantikája ’friss köntösben’

Mészáros Judit ruhatervező és stílustanácsadó, a Magyar Divat Szövetség főtitkára, aki…  

  …stílust tervez, s nem divatot.

…igazi reformot hirdetett a kifutók világában: elsőként rendezett hús-vér nőkkel bemutatót a Balaton partján és Budapesten.
…akinek saját márkája, a Terra Natura már nevében is hordozza védjegyét: a ’földes tartalmat’, a természetességet.
…aki büszke balatoni származására. Balatoni identitása rendkívül erős: ezer szállal kötődik a „Magyar Tenger”-hez, amely egyik fő inspirációs forrása is egyben.

„A vidéki élet nekem sokat segít. Imádom a Balaton közelségét, a teret, a levegőt, a panorámát. A téli higgadtság és a nyári nyüzsgés váltakozása is ösztönöz, tervezésre késztet. Változás. Mindig valami más kezdődik. Valami új. Olyan a természet közelsége, és állandó átalakulása, mintha többször lenne tavasz egy évben.”

 Stílus, egyediség, harmónia

Stílustanácsadóként összhangra tanít: egy jól eltalált öltözék színben és vonalban tükrözi a ruha viselőjének egyéniségét, így harmónia-teremtő erővel bír. S itt működésbe lép a hatás-visszahatás elve: ugyanaz belül, mint kint - tartalom és forma tökéletes egysége. Mindennek a lényege és célja: önmagunkra találni, egésszé válni.

Saját stílusát segít meglelni a hozzá fordulóknak, s olyan formákat, fazonokat ajánl, amik hangsúlyozzák az előnyös vonásokat, ugyanakkor elrejtik a takarni óhajtott részleteket. Vallja: minden nő magában hordozza a szépség esszenciáját, e rejtett értéket csak meg kell találni, s felszínre hozni.
Az egyediségre pedig garanciát vállal: „Senkinek nem kell attól tartania, hogy ruhájával szembetalálkozik valahol, vagy valakin.”

„Ne dőljünk hát be annak a divat szóval álcázott ész nélküli fogyasztásra és vásárlásra ösztönző iparágnak, ami minőség híján van, s stílustalan, hordhatatlan egyen-darabokat gyárt, mikor mindenki külön egyéniség...akkor is, ha nem konfekcióméret.”

A természetesség jegyében

„Sajnálom azokat az embereket, akik elvesztik vagy már el is vesztették kapcsolatukat a természettel. Ki mikor járt utoljára mezítláb a homokban? …igaz, nem adhatok homokot a lábaik alá, de a ruhájuk anyagának simogatása mindenképp más, ’régi-új’ nosztalgikus életérzést nyújthat.”

„Az anyag tisztelete”

Az alapanyagokat gyakran egy ’titkos’ helyen szöveti, ahol kiváló szakértelemmel, a grammokkal sakkozva kísérletezik ki számára a vágyott sűrűségű, tömörségű, s vastagságú anyagot.

„Úgy gondolom nagy előnyük ruháimnak az, hogy tiszteletben tartom az anyagot. Az anyag meghatározza, mit lehet belőle varrni és mit nem. Ezt maximálisan figyelembe kell venni ahhoz, hogy a ruha jól funkcionálhasson, és második bőrünkké tudjon válni.”

Sugallat & ihletettség

„Járok, kelek és gomolyognak a gondolataim, egy előadás, egy koncert, egy színház, ...zene, vagy bármi elindíthat valamit. Aztán ha megérik, lerajzolom. Szívem szerint mindenhová viszek papírt és ceruzát, egy-egy vonal is megnyugtat. A lehetőség, hogy rajzolhatok, az már a béke. És akkor jönnek a formák, mint az illatok.” (Forrás: Hungarian Provence)

„Sokszor a tervezéshez a teásbögréből merítek ötleteket. Furcsán hangzik, pedig ez az igazság. Ha leülhetek szertartásszerűen (azaz nem két percre) teázni, akkor elkezdek gondoltban játszani a formákkal. És elkezdem mozgatni őket. Ahogy egy ruhát mozgat a szél, vagy az élet, használat közben. Mert azt vallom, hogy a ruha nem próbababákra, hanem hús-vér emberekre terveződik.” (Forrás: veddamagyart.hu)

Időpont: május 9. 16.00 órától

 

Nyitott Balaton

  

szombat, 09 május 2015 19:03

Aktuális programok

  

Nyitvatartás

Hétfő:
Zárva
Kedd:
9:00-17:00
Szerda:
9:00-17:00
Csütörtök:
9:00-17:00
Péntek:
9:00-17:00
Szombat:
9:00-17:00
Vasárnap:
Zárva

Megközelítés

tömegközlekedés   A vasútállomástól és a buszpályaudvartól a Mártírok útján kb. 5 perc gyalog.

busz   A múzeum körüli utcákban a parkolás ingyenes. 

kerékpár   A múzeumépület mellett halad a Nyugat-Balatont behálózó kerékpárútvonal.

Kerékpárral érkezők számára kerékpár-tárolók vehetők igénybe.

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen aktuális és elkövetkezendő kiállításainkról és programjainkról!

signup

Múzeumi bolt