LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2015. november 8. HadtörténetMúzeumok ÉjszakájaIdőszaki kiállítás

„A balatoni csata” c. időszaki kiállítás 2015. június 20-án, a Múzeumok Éjszakáján nyílt meg a Balatoni Múzeumban. A kiállítást dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke nyitotta meg.

A terveknek megfelelően a tárlatot 186 m²-en rendeztük be.

A kiállításhoz saját múzeumunk gyűjteményi anyaga mellett az Erődítés Történeti Egyesület (www.bunkermuzeum.hu), a mesztegnyői Faluház, a Feldherrnhalle Hagyományőrző Baráti Kör, a Fortepan, a Göcseji Múzeum, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Laczkó Dezső Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum, a Marcali Városi Helytörténeti Múzeum, a National Archives and Record Administration, a Thúry György Múzeum, a Wass Albert Könyvtár és Múzeum, és a WOLFPACK Makett Klub anyagából is válogattunk.

A kiállítást a következő programok kísérték:

  • Múzeumok Éjszakájához kapcsolódó programok (tárlatvezetések, hagyományőrzők bemutatója, hadi kórház bemutató, katonának öltözött múzeumi munkatársak)
  • Múzeumpedagógiai foglalkozások (nyári tábor, tárlatvezetések diákoknak)
  • Tudományos konferencia a „Balatoni csatáról” – 2015. szeptember 3.
  • Keszthely TV kulturális rovatába TV-felvétel

A kiállítás az 1944-1945-ös Balaton környéki harcokat átfogóan mutatta be.

A közönség eddig raktárban elrejtett tárgyi anyagot és fotó/plakátanyagot láthatott. Ez az anyag korábban még nem volt együtt látható.

A kiállítás 2015. szeptember 12-ig volt látható. 2015. június 20. és 2015. szeptember 12. között 10832 fő látogató tekintette meg.

A tárlathoz kiállításvezető és tanulmánykötet készült.

Szakmai beszámoló letöltése

Havasi Bálint

Havasi Bálint

régész - múzeumigazgató
+36 83 200 454 (9.00-13.00)
balint.havasi@balatonimuzeum.hu