LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2014. április 21. RestaurálásEszközbeszerzés

A Balatoni Múzeum restaurátor műhelyének tevékenységéhez kis értékű, új eszköz beszerzéséhez elnyert pályázatán a műhely kapacitásának növelésére egy nagy teljesítményű, több funkciós fúró, csiszoló gép beszerzését valósította meg.

Támogatási összeg: 70.000 Ft

A DREMEL Fortifex 9100 márkájú gép segítségével a műhelyben többségében fémtárgyak hatékonyabb gyorsabb restaurálása, tisztítása valósulhatott meg.

A régészeti fémleletek más tárgyaktól (kerámia, kő, fa) eltérően a korróziós folyamatok gyorsasága miatt sokszor azonnali, gyors beavatkozást igényelnek. A munkafolyamatok során – mint a tisztítás, konzerválás, restaurálás – a mechanikai tisztítás az egyik legkényesebb és a legtöbb időt igénybe vevő munkafázis.

Ehhez nyújt nélkülözhetetlen segítséget az eszköz.

Használatával az egy tárgyra jutó munkaidő jelentősen lecsökkent, megszüntetve a restaurátorműhelyben felhalmozódott, tisztításra váró leletek mennyiségét.

A cserélhető fej segítségével anyagfajta szerint különböző fémek hatékony tisztítása vált lehetővé.

A támogatott eszközbeszerzés a Balatoni Múzeum restaurátor műhelyének hiányos, elöregedett technikai eszközcseréjének első lépése, mellyel a szakmai munka eredményességének szempontjából egy fontos, régóta esedékes célja valósult meg.

Szakmai beszámoló letöltése