LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2008. november 17. Néprajzi gyűjteményGyűjteménygyarapításBorlovagrend

Jelen pályázattal a Balaton környéki borrendek és borral kapcsolatos egyesületek díszruháinak összegyűjtése és gyűjteményben való megőrzése vált lehetővé.

Elnyert támogatás: 245.000 Ft

A különféle borrendek, borút egyesületek és más borral kapcsolatos civil szerveződések az utóbbi egy-két évtizedben szervesen hozzátartoztak a Magyarországon rendezett borral és gasztronómiával kapcsolatos fesztiválokhoz, kulturális és turisztikai eseményekhez.

Működésük egy-egy jól körülhatárolt borvidékhez kötődik, annak hírnevét hivatottak erősíteni, valamint az egész magyarországi borkultúrát igyekeznek népszerűsíteni.

A Balaton környékén több borral kapcsolatos civil szervezet működik. Veszprém megye formaruháinak összegyűjtését a veszprémi kollégák már elkezdték.

A Balatoni Múzeumban évek óta figyelemmel kísérjük a Keszthely környéki egyesületek működését, de a díszruhák megvásárlására eddig nem volt lehetőségünk.

A MaDoK pályázaton  nyert támogatásból borlovag- és borhölgy díszruhák vásárlására nyílt lehetőségünk. A gyűjtött anyagból 2009-ben a veszprémi Laczkó Dezső Múzeummal közösen kiállítást terveztünk Pápán, valamint a Balatoni Múzeumban.

A pályázaton nyert összegből a néprajzi gyűjteményt az alábbi tárgyakkal bővítettük:

  • A Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének díszruhája (köpeny)
  • A Da Bibere Zalai Borlovagrend díszruhája a hozzá tartozó kiegészítőkkel
  • Bonus Bonorum Borrend (Balatonboglár) díszruhája a hozzá tartozó kiegészítőkkel

Szakmai beszámoló letöltése