LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2024. február 6. Időszaki kiállításNépművészetÉletmű kiállítás

Pályázati azonosító: 0002-MMA-23-TAG
Elnyert támogatás: bruttó 800 000Ft

Az idén 74. életévét betöltött Bereczky Csaba fafaragó, népművészet mestere, az MMA rendes tagja jubileumi életmű kiállítását 2023. április 21-én nyitottuk meg a 125 éves Balatoni Múzeum úgynevezett néprajzi látványtár terében és a múzeumépület aulájában.

Bereczky Csaba számára egyértelmű volt, hogy lakhelyének nagy múltú múzeumát kéri fel „A közösség ereje- az élet fája” című időszaki tárlat rendezésére, és helyszínére is a múzeum neobarokk épülete a legalkalmasabb.

A múzeum kezdetektől segíti nemcsak Bereczky Csaba, de más iparművészek szakmai fejlődését is.

Az életmű kiállítás nem lehetett teljes a viseletkészítő szülők, Bereczky Kálmán és felesége alkotásainak, valamint Bereczky Csaba felesége, Péntek Teréz vertcsipke készítő munkáinak bemutatása nélkül.
A közel 100 m2-en megvalósuló tárlat rendezésénél fontos szempont volt, hogy minél több tárgy, illetve a népművészeti értékek számos ága megjelenjen.

Így a látogató találkozhatott a székely viselet sokszínűségével, bepillantást nyert a pásztorművészetbe, a népi bútor kultúrába, valamint a köztéri alkotások világába.

Ez utóbbinál jelenik meg leginkább a grafikai munka szükségessége, hiszen ezen alkotások (fejfák, játszótéri elemek, székely kapu) a maguk valóságában nem jelenhettek meg a tárlatban. Így különböző nyomdatechnikával elkészíthető elemeken, műanyag tablókon, roll-upokon, óriás molinón váltak láthatóvá, és színesítették, tették élvezhetővé a tárlatot. Továbbá e nyomdatechnikai megoldások segítették a látogatót, hogy megismerje a Bereczky Csaba szakmai munkásságát, a Bereczky családot, a keszthelyi alkotók közösségét, az alkotásokat, tehát itt jelentek meg a bemutató, bemutatkozó szövegek is.

A kiállított tárgyak sokszínűségét növelték Péntek Teréz népi szőttesei, vertcsipkéi.

A megjelenített alkotások között találkozhatott a szemlélődő látogató Bereczky Csaba 45 éves oktatói tevékenységének, a keszthelyi fafaragó kör munkásságának gyümölcseivel is.
A tárlat lehetőséget teremtett a keszthelyi Népművészeti Alkotóház alkotó közösségeinek bemutatására is.
Az eredetileg tervezett 2023. június 10. helyett a jelentős mérvű érdeklődés miatt 2023. szeptember 2-ig közel 14 ezer fő láthatta a kiállítást.

Beszámoló letöltése