LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2012. május 4. MakettFoglalkoztató teremTárgymásolatMúzeumpedagógia

A Balatoni Múzeum első emeletén megvalósítandó múzeumpedagógiai foglalkoztató terem, valamint egy ún. virtuális tudáspont létrehozására nyújtott be sikeres pályázatot Zala megye önkormányzata 2010. február 15-én a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez.

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretéből elnyert 34 220 784 Forintos támogatás által lehetőség nyílt szakkörök, előadássorozatok megtartására, az oktatási intézmények képzési tevékenységének kiegészítésére több korosztály és látáskorlátozottak számára.

A projekt során beszerzésre került a foglalkoztató terem bútorzata, módszertani segédeszközei, múzeumpedagógiai szemléltető eszközei, valamint a virtuális pont kialakításához szükséges IKT eszközök.

A beszerzett szemléltető eszközök, tárgymásolatok, öltözékek, makettek az őskortól a XX. századik ölelik fel a Balaton múltját.

A projekt megvalósítása lehetőséget teremtett a 110 éves intézmény, valamint az állandó kiállításhoz kapcsolódó – részben már digitalizált – ” balatoni kutatások felhalmozott tudásanyagának” eléréséhez, óvódáskortól a felnőttkorig, lehetővé téve így az „egy életen át tartó” tartó (lifelong learning) tanulás elvének érvényre juttatását.

A pályázat kedvezményezettje a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága (8900 Zalaegerszeg, Batthyány u. 2.).

Letölthető dokumentumok

A projekt önálló internetes oldala elérhető az alábbi linkre kattintva.

Projektnyitó rendezvény

A rendezvény időpontja: 2010. szeptember 8., 14.00 óra

A rendezvény meghívója

A sajtónyilvános nyitó rendezvényen a Balatoni Múzeum idei három nyertes pályázatát Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés és a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, valamint Havasi Bálint múzeumigazgató mutatta be.

A Nyugat-Dunántúli Operatív Program által támogatott „A balatoni térség turisztikai vonzerejének növelése” című attrakciófejlesztési projekt, valamint az „Aranyhíd – Fejezetek a Balaton történetéből” c. állandó kiállítás 3. üteme – mely a tárlat további négy termének megvalósítását teszi lehetővé a balatoni sport- és fürdőkultúra, idegenforgalom, valamint hajózás bemutatásával- pályázati forrásból és a fenntartó Zala Megyei Önkormányzat pénzügyi támogatásából valósulhat meg.

A „Múzeumpedagógiai foglalkoztató és virtuális pont kialakítása a Balatoni Múzeumban” (TIOP-1.2.2-09/1-2010-0036) projekt célja egy múzeumpedagógiai foglalkoztató terem, valamint egy virtuális tudáspont létrehozása jövő év végéig a Balatoni Múzeum első emeletén.

Manninger Jenő úgy fogalmazott:

„Azt szeretnék elérni, hogy a régióban ez az intézmény legyen a Balaton hivatalos múzeuma.”

Havasi Bálint, a múzeum igazgatója a projektekről és célokról elmondta:

„A múzeumpedagógiai foglalkoztató és virtuális pont kialakítása keretében olyan termet és tudáspontot hoznak létre, melyek alkalmasak lesznek szakkörök, előadás-sorozatok megtartására.”

Projektzáró rendezvény

A rendezvény időpontja: 2012. március 30., 14.00 óra

Sikeresen zárult a ZMMI „Múzeumpedagógiai foglalkoztató és virtuális pont kialakítása a Balatoni Múzeumban” című TIOP-1.2.2-09/1-2010-0036 számú projektje.

Sajtónyilvános zárórendezvény keretében 2012. március 30-án mutattuk be az elért eredményeket.

A megjelenteket Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Dr. Kostyál László, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatóhelyettese köszöntötte. Ezt követően Havasi Bálint, területi múzeumigazgató, projektmenedzser ismertette a projekt során elért eredményeket.
A résztvevők megtekinthették a projekt során kialakított és felszerelt virtuális pontot és múzeumpedagógiai foglalkoztató termet.
Havasi Bálint

Havasi Bálint

régész - múzeumigazgató
+36 83 200 454 (9.00-13.00)
balint.havasi@balatonimuzeum.hu