LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2017. szeptember 20. MűtárgyvédelemTérképRestaurálás

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult egy 1769-ben készült, mára elveszett térkép 1940-50-es évekből származó másolatának állagmegóvása és restaurálása.

Restaurátor: Lehmann Ágnes papírrestaurátor

Műtárgy leírása

A műtárgy 75.525. leltári számú pauszpapírra átrajzolt, 128,5 X 156 cm nagyságú térkép. „Situation der Herrschafft KESZTHELY in Szaladienser Comitat 1769-es címet viseli. Vas-gallusz tintával, grafit ceruzával, rajzolták helyenként színes ceruzával színezett.

Műtárgy állapota

Felülete mindkét oldalon por szennyezett. Savasodás jelei láthatók rajta. Mechanikai sérülései a nem megfelelő tárolás következménye. Ebből adódnak szakadásai és a papír hiányzó darabjai. A műtárgyon végigfutó hullám forma gyűrődés a helytelen tárolás következménye.

A deformálódás nem csak saját súlya terhelésétől, hanem egyéb rápakolt tárgyak súlyából is adódik. A hengerre tekert térkép ezen a szakaszon gyűrődött.

A jobb felső sarkában ezüstös ősrovar rágása, hámozása okozott felületi sérülést és hiányt. A térkép minden széle töredezett.

Ismeretlen eredetű foltjai az összképet nem zavarják. Az egyetlen zavaró elem egy korábbi „javítás” öntapadó szalag foltjai.

A restaurálás menete

Lehmann Ágnes reszaurátor a kiterített pausztérképet mindkét oldalán latex-szivaccsal portalanította. A szennyeződés eltávolítása
után az összkép élénkebbé, a vonalak láthatóbbá váltak.

A cellux-ragasztó foltjait benzinnel, apró méretű vattapamacs segítségével oldotta le. Mivel a pausz kifejezetten vízérzékeny a szakadások javításához olyan megoldást kellett választani, ami a legkisebb mértékű nedvesítéssel jár.

A tintamarásos szövegek megtámasztásához használt zselatinnal összekasírozott japánfátylat választotta a szakadások rögzítésére.

A papír hiányokat megfelelő vastagságú pauszpapírral pótolta.

Mivel a térképen eltérő színárnyalatok láthatók, a pótlásra használt pauszt akvarell festékkel különböző árnyalatúra festette, hogy a kiegészítésre használt darabok tónusban az eredetihez igazodjanak. A kiegészítő pauszt zselatinos japán-fátyollal rögzítette.

Tárolásra, speciális a térképhez és állapotához igazodó tárolóeszközt készített.

Szakmai beszámoló letöltése