LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
0
2023. március 29. - április 16. Város MűvészeIrodalomMűvészet

A Balatoni Múzeum nyílt pályázatot hirdet „Ikonok és Múzsák atelier: A Város Művésze II.” címmel, 2023. májusi lebonyolítással.

A pályázat célja, háttere

A Helikon az antik kultúra világában a múzsák lakhelye, a magyar kultúrtörténetben pedig Keszthellyel kapcsolódik össze, amióta gróf I. Festetics György több mint kétszáz évvel ezelőtt a városba hívta az ország ismert művészeit. Keszthely fekvésének, épített örökségének és kulturális hagyományainak köszönhetően ma is inspiráló közeg a művészeknek, bizonyítja ezt az itt született, itt dolgozó művészek sora vagy akár az ország legnagyobb középiskolás művészeti seregszemléje, a Helikoni Ünnepségek.

  A Város Művésze program keretében Keszthely városa vendégül lát két, más-más művészeti ágban alkotó művészt, akik az adott hónapban együtt vesznek részt a város kulturális közéletében. A Város Művésze nyílt pályázat célcsoportjai a fiatal kortárs alkotóművészek az ország teljes területéről és határainkon túlról. A 2023-as kiiírás szerint legalább az egyik nyertesnek határon túlról érkező művészt választunk.

   A pályázat során kiválasztott művészek Keszthelyen töltik a 2023. május hónapját, és az itt tartózkodás idején minimum 10 alkalommal közönségtalálkozón és középiskolai bemutatkozáson-foglalkozáson, esten, más programon vesznek részt. Bízunk benne, hogy az alkotók a program lejárta után is visszatérő vendégeink lesznek, illetve reméljük, hogy a keszthelyi hetek olyan művek megalkotására inspirálják őket, amelyek gazdagítják a város kulturális hagyományát.
   „Ikonok és Múzsák atelier: A Város Művésze II.” programot az atelier koordinálja, a művészeket Hermán Alíz szobrász, képzőművész-tanár instruálja.

   A nyertes művészek díjazása

   A díjazottak az itt tartózkodás idejére – 2023. május 1. – 2023. május 31. – az alábbi juttatásokban részesülnek:

  • szállás,
  • bruttó 400.000Ft/fő pályadíj,
  • szabad bejárás a város összes múzeumába, kulturális rendezvényére.
  • A pályaműre vonatkozó elvárások

   A jelentkezőknek pályázati dokumentumot kell benyújtaniuk, mely a következőket tartalmazza:

   1. Nevezési lap (aláírva, szkennelve, pdf formátumban)
   2. Szakmai önéletrajz(aláírva, szkennelve, pdf formátumban)
   3. A művész egy kiválasztott műve, amelyre különösen büszke. Terjedelmi megkötések: vers esetén maximum 150 sor, próza esetén maximum 10 ezer leütés, zenei mű vagy filmes anyag esetén maximum 20 perc, képzőművészeti mű esetén minimum 1, legfeljebb 4 mű (szobor, kisplasztika, festmény, grafika, installáció stb.) fotója/másolata.

   A pályázat beadási módja, határideje

   A pályázati dokumentumokat kérjük e-mailben a marketing@balatonimuzeum.hu címre megküldeni, mellékelve a képzőművészeti alkotás esetén jó minőségű, színes fotó(ka)t, zenei mű esetén a pályázathoz csatolt hanganyagot, vagy letöltési linket, filmes anyag esetén letöltési linket, képzőművészeti mű esetén a mű(vek) (szobor, kisplasztika, festmény, grafika, installáció stb.) fotója/digitalizált másolata.
   A pályázat beadási határideje 2023. április 16.

   A pályaművek elbírálása

   A pályaművekről Balatoni Múzeum művészeti kuratóriuma dönt. A pályázat eredményhirdetésének tervezett időpontja: 2023. április 19.

   További információ

   További információ a Balatoni Múzeum elérhetőségein kérhető.

   Keszthely, 2023. március 29.

   Hermán Alíz
   szakmai vezető

   Németh Péter
   múzeumigazgató


   A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

   Letölthető tartalom:

   Város Művésze 2023 FELHÍVÁS
   Város Művésze 2023 NEVEZÉSI LAP
   Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató