LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2021. október 20. 17:00 - 19:00 könyvbemutatóTörténelemKultúra

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Zalaegerszegi Központja igyekszik a megyeszékhelyen kívüli városokba is rendezvényeket szervezni, színesítve a város tudományos és kulturális életét. Keszthelyen is több eseményt terveznek a közeljövőben, ennek első állomása a múzeumban megrendezett könyvbemutató.

Az MCC Press Kiadó és a szerző 2021. október 20-án (szerdán) 17:00 órától mutatja be Pap Milán: A párttal, a néppel… című könyvét a zalai közönségnek.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, 18 év felett pedig védettségi igazolvány szükséges.

Ízelítő a programról:

Cím: Könyvbemutató – Pap Milán: A párttal, a néppel… – Eszmék és politikai mozgósítás a Kádár-korszakban

Miért „kellett” részt venni a május elsejei felvonulásokon? Miért volt mindenki úttörő, amikor a Kommunista Ifjúsági Szövetségbe (KISZ) és a Magyar Szocialista Munkáspártba (MSZMP) nem volt kötelező belépni? Miről döntött a termelőszövetkezet tagsága, és miért nem szólhattak bele a munkások az ipari termelés menetébe? Hogyan válhattak a Magyar Népköztársaság állampolgárai szocialista hazafiakká, és meddig kellett várni a szocialista nemzet kialakulására? A kötet és a beszélgetés ezeket a kérdéseket (is) taglalja, arra keresve a választ, hogy a Kádár-korszakban hogyan és miféle ideológiai célokkal, milyen történelmi perspektívában teremtették meg a politikai részvétel kereteit. Arról is szó esik majd, miért volt egyáltalán szüksége a diktatúrának arra, hogy a társadalom minél több tagját bevonja (és ne pusztán kooptálja) politikai rendszerének működésébe.

Előadó: Pap Milán

Pap Milán (1983) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Molnár Tamás Kutatóintézetének tudományos munkatársa. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem megbízott oktatója. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen politikatudományból doktorált. Kutatási területe az államszocializmus ideológia- és politikatörténete, a szocializmus 20. századi története, a nacionalizmus és a modern politikai eszmék összefüggései. 2020-ban a Mathias Corvinus Collegium posztdoktori ösztöndíjasa.

A beszélgetést Botos Máté moderálja, az MCC Press kiadóvezetője.

Időpont: 2021. október 20. szerda 17:00

Helyszín: Balatoni Múzeum – Látványtár, Keszthely, Múzeum u. 2.