Balatoni kincsestár

„Balatoni kincsestár”  (EFOP-4.1.9-16-2017-00052)

A Balatoni Múzeum az EFOP-4.1.9-16-2017-00052 kódszámú, ’A múzeumi és levéltári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései’ című pályázat keretében múzeumpedagógiai foglalkozások megtartására is alkalmas, nyilvánosan látogatható néprajzi tanulmánytárat (látványtár) alakít ki.

Megvalósítási időszak: 2018.03.01-2020.02.28.

Elnyert támogatás: 60.000.000 Ft

A 75 m2-es északi belső udvart üvegtetővel fedjük le, az udvar körüli nyílászárók megbontásával egy viszonylag egybefolyó teret kapunk, amelyben a néprajzi raktárból egy-egy látványos tárgysorozatot mutatunk be, és egy közösségi, tanuló- és kutatóteret is kialakítunk. Az új térbe galériát is beépítünk, úgy, hogy összeköttetésben legyen az emeleti díszteremmel. A kialakítandó új térben a gépészeti berendezések megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat biztosítanak a műtárgyaknak. A galérián és a földszinten körben elhelyezett beépített és mobil tárlókban népművészeti tárgyakat helyezünk el. A földszinten 15 főnek elegendő helyet biztosítunk tanuláshoz, kutatáshoz, kézműves tevékenységhez, valamint egyéb múzeumpedagógiai foglakozásokhoz. Itt kapnak helyet azok az informatikai eszközök, melyek az informális tanulást és a kutatást segítik. A tanulmánytárban a néprajzi gyűjteményben leltározott, fotózott műtárgyakat állítunk ki, ezek közül kivételt képeznek a yonkersi (USA) magyar közösségtől származó tárgyak, melyek folyamatosan kerülnek majd nyilvántartásba. A vitrinekben rövid tárgyfeliratokat helyezünk el, az érintőképernyős monitorokon pedig művelődéstörténeti háttérszövegeket, valamint a Balatoni Múzeum fotótárából származó fotóanyagot. A hattér-információk nagy része az elmúlt évek időszaki kiállításai során összegyűjtött adatokból, összefoglaló szövegekből, képanyagból áll majd.

Küldetésünknek megfelelően a kialakítandó tanulmánytár, mint tudástár és élményhelyszín fog megjelenni múzeumunk kínálatában. A Balaton népművészetével jelenleg más intézmény nem foglalkozik átfogóan. Ennek a feladatnak a Balatoni Múzeum gyűjteménye tud leginkább megfelelni, a néprajzi/népművészeti tanulmánytár így hiánypótló céllal a környék kutatóinak, népművészeinek, kézműveseinek, iskoláinak, óvodásainak kínál lehetőséget a Balaton környéki népművészet tanulmányozására. A Balaton, különösen pedig Keszthely környékének helyi értékeinek felkutatásához, a helyi identitás ápolásához, valamint a turisztikai célpontok kibővítéséhez és talán a Balaton-kultusz ápolásához is hozzá tudunk járulni a látványos néprajzi tanulmánytár kialakításával.

https://balatonikincsestar.hu/

 

Bontási jegyzőkönyv

Ajánlattételre felkért cégek jegyzéke III. kör

Közbeszerzés 2018.11.23.

Korábbi közbeszerzések 

hétfő, 26 augusztus 2019 15:34

Aktuális programok

  

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen aktuális és elkövetkezendő kiállításainkról és programjainkról!

signup

Múzeumi bolt