0

Die Gräberfelder vor der südmauer der Befestigung von Keszthely-Fenékpuszta

Mogentianarégészetrómai korsírleletek

A Keszthelyhez mai napig ezer szállal kötődő tudós régész német nyelvű könyve Fenékpusztáról szól. Müller Róbert 1962-ben a keszthelyi gimnáziumban érettségizett, s a kisváros és környéke múltjának neves ismerője, feltárója és krónikása lett…

6 000 Ft

Leírás

A Keszthelyhez mai napig ezer szállal kötődő tudós régész német nyelvű könyve Fenékpusztáról szól. Müller Róbert 1962-ben a keszthelyi gimnáziumban érettségizett, s a kisváros és környéke múltjának neves ismerője, feltárója és krónikása lett. A Balatoni Múzeumnak 1970-től muzeológusa majd főmunkatársa, 1979-től igazgatója lett. Folyamatos tudományos munkájáról könyvek tanúskodnak, akár ez a kiadvány is. Fülszövegnyi magyar nyelvű ajánlását idézzük ez oldalunkon: A fenékpusztai erőd falai és kerek tornyai egy 15 hektár nagyságú területet ölelnek körül. Eddig három kapuját sikerült feltárni: az északit, a délit és a nyugatit. A negyedik a keleti fal mentén helyezkedhetett el. Az erőd lakossága halottait elsősorban a falakon kívül temette el, de az elmúlt egy és negyed évszázad kutatásai során az erődön belül és az erődtől távolabb is kerültek elő temetők, temetőrészletek. Eddig három korszakból kerültek elő temetkezések: a késő római korból (4.-5. század), a kora középkorból (Keszthely-kultúra: 6.-7. század) és a karoling korból (9. század). Alapvető kérdéseként merül fel, hogy az egyes sírcsoportok között lehetett-e kontinuitás, tehát volt-e továbbélés az 5. század közepén túl, vagy bevándorlók kezdtek új életet az erőd falain belül 568 után. Az sem zárható ki azonban, hogy az itt élt népesség kiegészült új bevándorlókkal.
A mai kutatás egy késő antik kultúrájú, keresztény közösség régészeti emlékeit nevezi Keszthely-kultúrának, ami elsősorban a női sírok leletei alapján definiálható: jellemzői a kosaras fülbevalók, korongfibulák, karperecek és ruhatűk. A férfi sírokban ritkábban vannak fém viseleti tárgyak, többnyire övgarnitúra részei, valamint kések, de az egykorú avar temetkezésekkel ellentétben fegyvermelléklet nincs a sírokban. További jellemzői a korai korszakban nyugati-germán típusú fibulák (s-, és kengyelfibulák), a késői korszakban avar típusú öntött bronz övgarnitúrák.

További információk

Tömeg 2.165 kg
Méretek 30 × 3 × 21 cm
Sorozat

CASTELLUM PANNONICUM PELSONENSE

Sorozatszám

ISSN 1869-9901

ISBN

978-3-89646-151-3

Szerző

Dr. Müller Róbert, Róbert Müller

Kiadó

Balatoni Múzeum, Keszthely, MTA Régészeti Intézete

Kiadás éve

2010

Megjelenés dátuma

2010

Kiadás

Első kiadás

Nyelv

német

Oldalszám

430

Kötés

keménytáblás

Borító

Afenékpusztai leletek közül kerámiák és ötvösremekek reprodukciói láthatók a borítón.

Fontos információ a koronavírussal kapcsolatban

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy a koronavírus miatti rendkívüli helyzetre való tekintettel
a Balatoni Múzeum 2020. március 31-ig bezárja összes kiállítását, látogatókat nem fogad. Bővebb információt itt olvashat.