LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00

Szeretettel vár Keszthely

évszakokhelyismeretKeszthelyvárosfotók

Keszthely a Balaton északnyugati csücskén, a Keszthelyi-hegység karéjának ölelésében fekvő, az újkőkortól folyamatosan lakott település…

1800 Ft

5 készleten

Leírás

A kötet előszava:

Keszthely a Balaton északnyugati csücskén, a Keszthelyi-hegység karéjának ölelésében fekvő, az újkőkortól folyamatosan lakott település. Az avarok, a rómaiak uralma, a honfoglalás, a középkor és végül a város fénykorát hozó XVIII-XIX. század, az egymásra rakódó kultúrák, társadalmak alakították ki karakterét, mai arculatát.

Keszthelyt 1247-ben említi először írásos forrás, 1403-tól már mezővárosként szerepel okleveleinkben. Keszthely földesurának báró Lackfi II. István nádornak köszönhetően a XIV. század második felében itt épült meg a Balaton-part legnagyobb gótikus temploma (a mai Fő téri plébániatemplom), és telepedtek ferences szerzetesek a városba. A török időben a templomot végvárrá alakították át, amely sikeresen vészelte át a nehéz éveket.

A XVIII. század elején Keszthelyt megszerző Festeticsek ide helyezték birtokközpontjukat és megkezdték barokk kastélyuk építését. A grófi, majd hercegi rangot szerző család legkiemelkedőbb tagja Festetics I. György gróf Keszthelyen alapította meg a kontinens első rendszeres mezőgazdasági főiskoláját, a Georgikont, ő hívta Helikoni Ünnepségekre a kor jeles költőit, tudósait.

A fürdőélet csupán a reformkorban indult meg, ám 1846-ban már a keszthelyi kikötőben üdvözölhették a Balaton első gőzösét, a Kisfaludyt. Az évek során Keszthely sok neves és méltán világhírű festőnek, zeneszerzőnek, tudósnak adott otthont rövidebb, vagy hosszabb időre.

A XX. században számos új épülettel gazdagodott a város, amely mediterrán hangulatával, a Balaton-partra lesiető utcácskáival méltán kedvelt helye a nyugodt pihenésre és színvonalas szórakozásra vágyó embereknek.

További információk

Tömeg 0,248 kg
Méretek 15,5 × 1 × 15 cm
Szerző

Cséby Géza, Mészáros T. László

Kiadó

Fotó-Video Európa Könyvkiadó

Kiadás éve

2016

Megjelenés dátuma

2016

Kiadás

Első kiadás

Nyelv

angol, francia, lengyel, magyar, német, olasz, orosz, török

Oldalszám

96

Kötés

keménytáblás

Borító

A borítón a magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom fotója látható