LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00

A pályázat célja, háttere

A Helikon az antik kultúra világában a múzsák lakhelye, a magyar kultúrtörténetben pedig Keszthellyel kapcsolódik össze, amióta gróf I. Festetics György több mint kétszáz évvel ezelőtt a városba hívta az ország ismert művészeit. Keszthely fekvésének, épített örökségének és kulturális hagyományainak köszönhetően ma is inspiráló közeg a művészeknek, bizonyítja ezt az itt született, itt dolgozó művészek sora vagy akár az ország legnagyobb középiskolás művészeti seregszemléje, a Helikoni Ünnepségek.

A Város Művésze program keretében Keszthely városa vendégül lát két, más-más művészeti ágban alkotó művészt, akik az 2023 májusában részt vesznek a város kulturális közéletében. A Város Művészeit nyílt pályázat keretében választották ki. A pályázat célcsoportjai a fiatal kortárs alkotóművészek az ország teljes területéről és határainkon túlról. A 2023-as kiiírás szerint legalább az egyik nyertesnek határon túlról érkező művészt választottunk.

A pályázat során kiválasztott művészek Keszthelyen töltik a 2023. május hónapját, és az itt tartózkodás idején közönségtalálkozókon és középiskolai bemutatkozáson-foglalkozáson, esten, más programon vesznek részt. Bízunk benne, hogy az alkotók a program lejárta után is visszatérő vendégeink lesznek, illetve reméljük, hogy a keszthelyi hetek olyan művek megalkotására inspirálják őket, amelyek gazdagítják a város kulturális hagyományát.

„Ikonok és Múzsák atelier: A Város Művésze II.” programot az atelier koordinálja, a művészeket Hermán Alíz képzőművész instruálja.

Kiválasztás folyamata, eredmény

A beérkezett 18 pályázatot egy négy főből álló zsűri bírálta.
A zsűri tagjai voltak:

 • Kardos Laura, művészettörténész,
 • Hermán Alíz, szobrász, a projekt szakmai vezetője,
 • Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója és
 • Bicsérdiné Bujtor Katalin, művelődésszervező.
 • A Város Művészei 2023-ban

  Gere Nóra Éva | Genovéva

  1995-ben Csíkszeredán született, gyermekkora óta az irodalom szerelmese. A kolozsvári BBTE magyar-orosz szakán kezdte tanulmányait, de egy év után a budapesti MOME design- és művészetelmélet szakára iratkozott be. Jelenleg Prágában szociológiát hallgat.

  Pályaműve egy édesanyja haláláról írt vers.

  Ágh Márton

  1972-ben Keszthelyen született, jelenleg Budapesten élő látványtervező. A Képzőművészeti Főiskolán látvány-, díszlet- és jelmez szakon szerzett diplomát. Színház és filmművészet terén számos díjjal büszkélkedhet. (Jászai Mari-díj, Hevesi Sándor-díj, Európai Filmakadémia a legjobb európai látványtervező díja)

  Ágh Márton pályaműve a Pronton színház: Látszatélet című produkciójának díszlete, mellyel 2016-ban megosztva elnyerte a Színházi Kritikusok Céhének díját a legjobb díszlet kategóriában.

  Rendezvények, melyeken a Város Művészei részt vesznek

  Közönségtalálkozók, estek, amelyeken a Város Művészei részt vesznek:
  2023. május 2. 14:00
  Városháza Díszterme
  “Polgármesteri fogadás”- A Város Művészeinek bemutatkozása, a Festetics György Zeneiskola tanárainak műsora sajtónyilvános rendezvényen

  2023. május 3. 17:00 óra
  Helyszín: Balatoni Múzeum
  Város Művészeinek mini kiállítás megnyitója

  2023. május 9. 17:00 óra
  Helyszín: Fejér György Városi Könyvtár (8360 Keszthely, Zeppelin tér 3.)
  Város Művésze író workshop – Gere Nóra Éva | Genovévával

  2023. május 17. 17:00 óra
  Helyszín: Balaton Színház, Kacsóh Pongrác terem (8360 Keszthely, Fő tér 3.)
  Város Művésze látványtervező workshop – Ágh Mártonnal

  2023. május 27. 17:00 óra
  Helyszín: Balatoni Múzeum
  Finiszázs a mini kiállításban

  2023. május 31. 17:00 óra
  Helyszín: Balatoni Múzeum
  Búcsúznak a Város Művészei

  A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

  A projektetet 2022-ben egy pilot projekt előzte meg, melyről bővebben olvashat itt.