LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00

A Balatoni Múzeum Egyesület 1898-as megalakulása óta gyűjti a Balatonra vonatkozó, a múzeumi szakterületekre kiterjedő szakirodalmat és a helyi sajtótermékeket.

A Balatoni Múzeum természettudományi tárának vezetője, Huszár Károly 209 kötetes könyvtárát a Balatoni Múzeumra hagyta. Ez a könyvanyag vetette meg az alapját a ma közel 30 000 kötetes múzeumi szakkönyvtárnak. A könyveket akkor „bibliográfiai osztály” keretében gyűjtötték és külön gondot fordítottak a balatoni vonatkozások megszerzésére.
Könyvtárunk több, nagy értékű 16-18. századi kiadvánnyal is büszkélkedhet. Gyűjtőterületünkhöz elsősorban a Balatonnal kapcsolatos hely- és kultúrtörténeti, természettudományos, néprajzi és régészeti vonatkozású kiadványok tartoznak.

Nyitvatartás

Előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Könyvtár használat

A könyvtár használatához kutatási engedély szükséges, amelyet a Balatoni Múzeum igazgatója adhat.

Könyvtárhasználati szabályzat

A kérelmezett anyag rendelkezésre bocsátására az intézménynek a kérelmezés napjától számítva 5 munkanap áll rendelkezésére.
Nem adható ki kutatási engedély a 47/2001. (III. 27.) számú kormányrendelet 5. § (1) bekezdésében felsorolt esetekben, illetve megtagadható az engedély kiadása a rendelet 3. § (2), a 4. § (2), 5. § (2), (3) és (4), illetve a 6. §-ban foglaltak alapján, továbbá a levéltári jellegű anyagok esetében az 1995. évi LXVI. törvény rendelkezéseinek figyelembevételével.
A kutatási engedély kutatói nyilatkozattal együtt érvényes, amelyben a kutató aláírásával igazolja, hogy ismeri és betartja a Balatoni Múzeum kutatási szabályzatát, tudomásul veszi a szerzői jogok védelmére, a publikálási korlátozásokra és a hivatkozás rendjére vonatkozó szabályokat, továbbá kötelezettséget vállal arra nézve, hogy a kutatott anyag felhasználásával készült későbbi publikációinak bibliográfiai adatait megküldi a múzeum adattárának. A kutatási engedély más személyre nem ruházható át.

Kérjük, a kitöltött engedélykérelmet az info@balatonimuzeum.hu email-címre küldjék, vagy személyesen hozzák magukkal a kutatáshoz.

Letölthető dokumentumok