LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2020. augusztus 29. Római korRégészetSírkő

2020. augusztus 27-én, Kékkúton régészeti bemutató keretében összeillesztették egy Kr. u. 1-3. századi, kelta nőt ábrázoló római sírkő Balatoni Múzeum gyűjteményéhez tartozó alsó, illetve 2020 nyarán a Laczkó Dezső Múzeum szakemberei által felfedezett felső részét.

A Kőfeszt alkalmából megrendezett programon a két múzeum szakemberei, valamint Palágyi Sylvia régész mutatta be a leleteket.

A nagyszámú érdeklődő megtudhatta, hogy az eddig ismert alsó részt másodlagos elhelyezésben, a kékkúti templom küszöbköveként fedezte fel Rómer Flóris az 1860-as években.

A Balatoni Múzeum gyűjteményéhez tartozó kődarab a bemutató után visszakerül korábbi helyére, a vonyarcvashegyi Hotel Zenit Festetics Helikon Taverna Borászati kiállításába.

A felső rész 2020 nyarán Dörgicse dűlővidékén, a Becce-dűlőn bukkant fel a Laczkó Dezső Múzeum munkatársai által kutatott, vélhetően a 18. század végén épült, ám hosszú évtizedek óta romos szőlőhegyi présházban, melyet a régészet, a néprajz és a restaurátori szakma különféle módszereivel tártak fel a szakemberek.

A kőegyesítésről és a sírkő kalandos történetéről további részletek olvashatók a WeLoveBalaton cikkében.

A sírkő vasárnapig megtekinthető a kékkúti Szent Dömötör-templom kertjében (8254, Kékkút, Fő u. 1.).