LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2024. október 12. 14:00 - 19:00

Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja egyik célja, hogy a gasztronómiai kultúra összetett kérdéskörét, és ennek múzeumi vonatkozásait állítsa a figyelem középpontjába.

A Balatoni Múzeum csapata 2024. október 12-én (szombaton) korokon átívelő kalandozásra hívja az érdeklődőket, az ételek és a bor világába.

Belépők
Felnőtt: 1000 Ft/fő
Gyermek: 500 Ft/fő

 

Program:

14:00 – 18.00 Római ivóedény készítése Simon Edit keramikus, fazekas népi iparművész útmutatása mellett.

14:30 – 15:30 Évezredek asztalánál – Az elmúlt 8000 év húsfogyasztási szokásai
Szmodics-Tugya Beáta történész – muzeológus, archeozoológus (Thúry György Múzeum)
Mit ettek az emberek az újkőkorban, a római korban, vagy a török időkben?
Az elmúlt 8000 év alatt sokat változtak a táplálkozási, azon belül a húsfogyasztási szokásaink. Ez alkalommal archeozoológus vezeti körbe a hallgatóságot az évezredek asztalai körül.

15:30 – 16:30 Régészeti növénytanra alapozott történelmi életmód rekonstrukció. Táplálkozási szokások.
Dr. Kenéz Árpád (Foedus Orientalis Kulturális Egyesület)
Tudományos ismeretterjesztő előadás az archeobotanika szerepéről és annak fontosságáról, melynek során feltárulnak a gasztronómia ősi rejtelmei, az egykori táplálkozási szokások, valamint a történelmi életmód-rekonstrukció lehetőségei és a kísérleti régészet módszereinek titkai.

16:30 – 17:00 Kóstoló római kori receptek alapján

17:00 – 17:30 Újjáéledt történelem. A DA BIBER(E) – Adj innom feliratú edényke akkor és ma
Miháczi-Pálfi Anett, régész-muzeológus
Borút, bormúzeum, borlovagrend: közös bennük, hogy mind a Da Bibere nevet viselik. Miként éled újjá egy kora római lelet egykori üzenete? Mi a titka egy kis edénynek, hogy a rajta lévő felirat kétezer évvel később mottóvá vált?
Ezen a délutánon megismerhetjük e kultuszteremtő tárgy háttértörténetét, sőt a római kori szőlészetbe, borászatba is bepillantást nyerhetünk.

17:30 – 18:00 Borfogyasztási szokások és a borkultúra változása a filoxéra vésztől napjainkig. Avagy hogyan iszunk ma bort és miért nem?
Buzás Gábor szőlész-borász (Bődy Borbirtok Cserszegtomaj)