0

A Balaton-felvidék

albumBalaton-felvidékfotóktermészetvédelem

Zóka Gyula fotóit és reprodukcióit jól ismerik a zalai múzeumi és levéltári kiadványok olvasói…

3 400 Ft

Leírás

Zóka Gyula fotóit és reprodukcióit jól ismerik a zalai múzeumi és levéltári kiadványok olvasói. Zóka fotóit a következő gondolatokkal ajánlja az érdeklődők figyelmébe a Balatoni Múzeum: Zóka Gyulát gyermekkora óta foglakoztatja a fény és a képcsinálás varázslata, mióta az első nagyító-masinát meglátta. Pályáján eddig is a fényképezőgép, a filmfelvevő kamera kísérte. A zalai tájakon, odébb a Balaton-felvidék formái és színei között otthonosan mozgott, s ha egyet gondol, bármikor elutazik, hogy megcsodálja, no meg fotóművészként megörökítse a dunántúli látnivalóinak gazdagságát. Fénnyel írt dokumentációi személyes vallomások is egyben, több kiadvány őrzi már munkáit. Számtalan nyugat-dunántúli vagy muravidéki képzőművész köszönhet Zóka Gyulának pontos és szép műtárgyfotókat, és sikeres zalai képeskönyvekben szerepeltek felvételei, például a Deák Ferencről és a Gróf Batthyány Lajosról szóló kiadványokban.

Ez év nyarán látott napvilágot fotós munkáiból egy összegzés a Kossuth Kiadó gondozásában. Valamennyi kiválasztott felvétel a Vajkai Aurél által Balaton-mellyékén nevezett tájon készült. Az album címe is ez lett: A Balaton-felvidék.

Zóka Gyula mesterien komponált képei nem csupán hiteles kalauzul szolgálnak, de mesélni kezdenek a figyelmes nézőiknek. A geomorfológiai jelenségek, tanúhegyek tessékelnek a könyv lapozgatásáig. A borítófödélen a millió esztendős Badacsony, az előzék dupla oldalán az ugyanannyi idős Szent György-hegy látható, utóbbi a szigligeti hegyek felől, a Lengyel kápolnával szemközti réten, a szőlők alatt választotta ki a tér azon pontját Zóka, ahonnan végül exponált.A belső címlapon körpanorámához közelít a felvétel. Az örsi Hármas-, a Szent György-hegy, a Tóti és a Gulács, a Badacsony és a Szigliget öleli a láthatár mentén a tájat.
A természeti kincsek szinte oldalanként ránkköszönnek:
a gyenesdiási Vadlán-lik;
a Haláp, a Gulács és a Badacsony bányákkal megsebzett bazaltja;
a Szent György-hegy kőorgonája;
a kenesei löszfal vagy a kővágóörsi kőtenger.
A Hegyestű kúpját is megcsonkolta a kőfejtő ember, de a termelés szerencsére leállt. A megmaradt függélyes bazaltoszlopok látványa különös, ám egészen szabályos ritmust ad Zóka Gyula fotográfiáján. Nemhiába jut eszünkbe e felvételről a szintén misztikus wyomingi Ördögtorony.

Zóka az alkotó ember értelme és szépségvágya előtt is tiszteleg, amikor nem romboltak eleink, de 4-5 ezer évvel ezelőtt Sümeg mellett már maguk gyújtotta tűznél melegedhettek,
vár- vagy kolostorfalat emeltek,

s több száz évvel ezelőtt szív alakú sírköveket is faragtak elhunyt szeretteinek az akali temetőbe. Zóka mind a természetben található, mind az ember-formázta köveket igen érzékletesen ábrázolja.
A kékkúti forrás fölött két fiúcska szobor, kezükben kagyló, amivel meríthetnek;
a Sümeget Bazsival összekötő út szélén kőszent, a pásztorok védőszentje, Szent Vendel vigyáz a környékre;
a hidakon a gyónási titkok védőszentje áll, Nepomuki Szent Jánosé…

Egy kőfolyam, egy rom, egy kőarc szinte átlelkesül, animizálódik a képein. Az egyik mészfehér, a másik bazaltszürke, a harmadik permi piros…
Ugyanúgy beszélnek ezek a kövek, mint a Balaton-felvidéki flóra színes szálai: a sárga tavaszi héricstől a bíbor kosboron át a fekete kökörcsinig.
Bravúros az utóbbi makrofotó, amin a kökörcsin szöszsöske szárát is látni. Ugyanúgy mesterien elkapott az az elkapott pillanat, amikor fecskefarkú lepke éppen a kígyószisz virágján pihent meg. (Nem csupán légifelvételekkel találkozik tehát az érdeklődő, ha Zóka képei előtt megáll.)

További információk

Tömeg 0.468 kg
Méretek 22.5 × 0.9 × 23.5 cm
Sorozat

Magyar örökség

Sorozatszám

ISSN 1785-1866

ISBN

978-963-09-9242-8

Szerző

Zóka Gyula

Kiadó

Kossuth Kiadó

Kiadás éve

2018

Megjelenés dátuma

2018

Kiadás

Első kiadás

Nyelv

magyar

Oldalszám

77

Kötés

keménytáblás

Borító

Szent György-hegy

Fontos információ a koronavírussal kapcsolatban

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy a koronavírus miatti rendkívüli helyzetre való tekintettel
a Balatoni Múzeum 2020. március 31-ig bezárja összes kiállítását, látogatókat nem fogad. Bővebb információt itt olvashat.