0
Időtartam: 4 alkalom természetismeretkörnyezetismeretföldrajz

Részvételi díj nem tartalmazza a barlangbelépő és az útiköltségek díját

1. alkalom – Geológiai folyamatok a Nyugat-Dunántúlon

Mi volt a Balaton helyén? Mikor és hogyan keletkezett a Balaton? Milyen kőzetekkel találkozhatunk a Balaton térségében, azok milyen hegyeket alkotnak?

Vulkánok a Földön és a Balatonnál. Vulkánok felépítése. Kísérletek bemutatása: Hogyan működnek a tűzhányók? Honnan tudjuk egy kőzetről, hogy mészkő?

2. alkalom – Keszthelyi-hegység vulkanikus hegyei, a Tátika és a Kovácsi-hegy

Túra a Tátika- vagy a Kovácsi-hegyen, geológiai képződmények megfigyelése. Milyen vulkáni eredetű kőzettel lehet találkozni a túra során, ezen a kőzeten milyen növények élnek? Geológiai képződmények megfigyelése.

3. alkalom – A Föld mélyén I.

A Balaton környék legnagyobb barlangja a Balatonederics határában közel 400m tengerszint feletti magasságban nyílik a Csodabogyós-barlang. A program összetett: a diákok megismerik a Keszthelyi-hegység délkeleti mészkőhegységének élővilágát, hiszen egy kisebb túrát kell tenni a barlang bejáratáig. Igazi barlangászként a gyerekek bepillantást nyernek a barlangászok izgalmas világába és a cseppkő barlangok érdekes világába. Hogyan dolgozik egy barlangász? Hogyan keletkezik a cseppkő, milyen típusai léteznek? Miért védett minden hazai barlang?

4. alkalom – A Föld mélyén II.

A gyenesdiási Vadlánlik-barlang megközelítése is kisebb túra megtétele révén lehetséges. A túra során összehasonlítása történik meg a kétféle mészkőhegységi élőhelynek: Csodabogyós-barlang környezete és a Vadlánlik-barlang környezete. Miért élnek eltérő növényfajok a két-elvileg- hasonló élőhelyen? Egy felhagyott külszíni bányán is keresztülvisz a túra, így a bányaművelés káros hatási is terítékre kerülnek, de a bányának köszönhetően testközelből megvizsgálható a terület kőzete, a dolomit. Mire használták/használják a dolomitot? A bánya körül milyen élőlények élnek? A felszínt milyen természeti erők alakítják? A barlangot elérve a közvetlen környezetében milyen fokozottan védett ritka növények élnek? Hogyan keletkezett a barlang? Mire használta az ember az évszázadok során? Miért „Vadlán” a neve?

Németh Péter

Németh Péter

múzeumigazgató helyettes - múzeumpedagógus
+36 83 312 351 - Kapcsolat
peter.nemeth@balatonimuzeum.hu

Fontos információ a koronavírussal kapcsolatban

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy a koronavírus miatti rendkívüli helyzetre való tekintettel
a Balatoni Múzeum határozatlan időre bezárja összes kiállítását, látogatókat nem fogad. Bővebb információt itt olvashat.